Cognitie

Wat is cognitie? - 02-11-2014

Het woord cognitie komt van het Latijnse woord cognoscere, wat 'kennen' of 'weten' betekent. Cognitie heeft alles te maken met het geheugen en denkvermogen.

Cognitieve klachten door MS - 02-11-2014

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw weten we steeds meer over de geheugen- en concentratiebeperkingen ('cognitieve problemen') die mensen met MS kunnen hebben.

Jarig - 01-11-2014

Jarig? Wat heeft dat met cognitie te maken? Heleen Geubbels legt het uit. Zij is assistent-onderzoeker/ neuropsycholoog bij het VU medisch centrum in Amsterdam. Samen met een onderzoeksteam onderzoekt zij cognitieve problemen bij MS.

Wat merk je ervan? - 01-11-2014

Hoe gaat dat dan, als iemand last heeft van cognitieve problemen? Stel je voor: Je moeder wil met jou op bezoek bij tante Loes die net verhuisd is. Wat zie je dan gebeuren?

Wat is een NPO? - 31-10-2014

Of iemand met MS cognitieve problemen heeft, kun je het beste meten met een neuropsychologisch onderzoek, afgekort tot NPO. Wat is dat precies? Doe ook zelf een testje!

Omgaan met cognitieve klachten - 30-10-2014

Als je moeite hebt met dingen onthouden of je ergens op concentreren, zijn er gelukkig ook trucjes om daar mee om te gaan.

Hulpmiddelen - 29-10-2014

Tegenwoordig zijn er allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken als je last hebt van cognitieve problemen.

Interview met Liesbeth - 28-10-2014

Liesbeth is getrouwd en heeft twee zoons: Bram (8 jaar) en Thomas (12 jaar). Ze heeft al 15 jaar MS en ook last van cognitieve klachten, deze kreeg Liesbeth al vrij snel na de diagnose.

Interview met Hendrik - 27-10-2014

Hendrik is 36 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen van 5 en 6 jaar. Hij weet nu bijna een jaar dat hij MS heeft. Cognitieve klachten heeft Hendrik al langer, hierover vertelt hij ons meer.

Multiple Choice Quiz over Cognitie - 26-10-2014

Heb je dit hoofdstuk goed doorgelezen? Dan weet je nu vast heel veel over cognitie. Om te kijken hoeveel je weet, kun je hier de Multiple Choice Quiz doen. Beantwoord een paar vragen en kijk of je alle antwoorden goed hebt!

Omschrijving

NPOCognitieve problemen zijn niet-zichtbare klachten die met het denken te maken hebben. Voor de omgeving is dit soms lastig om te begrijpen. Wat is cognitie precies, welke problemen kun je hebben en is er iets aan te doen? Lees ook de interviews met Liesbeth en Hendrik.

MSweb.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.