Hoeveel mensen hebben MS? Wat voor ziekte is het precies? Is multiple sclerose besmettelijk?

 

MS in het kort

 

Wil je snel de belangrijkste dingen weten van MS? Die lees je hier!

 

MuiS is moeMensen met MS kunnen veel verschillende klachten hebben. Klachten komen en gaan, we weten niet precies waarom. Soms verdwijnen ze een tijd, om later weer terug te komen. Lees hier welke symptomen het meeste voorkomen.

MuiS vraagtekenWanneer je met MS te maken krijgt, heb je vast veel vragen. De belangrijkste zetten we hier op een rijtje.

 

Bijvoorbeeld: Kun je sporten als je MS hebt? Zijn er medicijnen tegen MS?

MuiS tuinslangStel je voor dat je de tuin wilt sproeien maar de muizen hebben allemaal gaatjes in de tuinslang gebeten, dan komt het water overal terecht behalve waar je het wilt hebben. Dat lijkt een beetje op hoe MS werkt.

Muis achter de computerJe wilt meer weten?

 

Kijk dan hier om te lezen wat een schub is en welke vormen van MS er zijn. Ook leggen we uit wat het betekent dat MS 'chronisch' is en vertellen we of je MS met medicijnen kunt stoppen.

Soms is het gemakkelijker om een filmpje te bekijken dan om een tekst te lezen.

 

Hier bekijk je leuke animaties waarin we uitleggen wat MS is en wat je hier van kunt merken.

Prof. Dr. Hintzen legt uitWetenschap voor Patiënten is een online platform waarop wetenschappers en patiënten kennis uitwisselen. In deze filmpjes zie je een arts die uitleg geeft over MS.

 

Meer informatie lees je op de website van Wetenschap voor Patiënten.

WereldkaartNederland is zeker niet het enige land waar MS voorkomt. Verspreid over de hele wereld leven mensen met deze ziekte. In dit hoofdstuk vertellen we je daar meer over.

LydwinaEeuwenlang hadden mensen klachten zonder te weten waar die vandaan kwamen. Soms schreven ze over die problemen in sagen of in dagboeken, die verhalen zijn bij ons terechtgekomen. Daardoor vermoeden we dat MS al in de Middeleeuwen voorkwam. Hier vertellen we meer over de geschiedenis van MS.

Dit is MS

MFamilie MuiSultiple sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel, dat bestaat uit je hersenen en het ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel is onderdeel van het totale zenuwstelsel: alle zenuwen in ons lichaam. We leggen hier uit hoe MS werkt en geven antwoord op vragen.

Je hersenen werken als een soort computer. Klik op 'arm omhoog' en je arm zal omhoog gaan. Die opdracht gaat vanuit je hersenen via de zenuwen naar de spieren van je arm. Als je MS hebt, komen deze opdrachten niet altijd goed aan en dat geeft klachten.

 

Sommige mensen hebben weinig klachten. Andere mensen merken meer van MS in het dagelijkse leven. Daarover vertellen we je zoveel mogelijk in de hoofdstukjes hiernaast.

 

MSkidsweb maakt deel uit van www.msweb.nl

MSweb.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.