Een Duits onderzoek heeft laten zien dat behandeling van MS een belangrijk en positief effect heeft op hoe de ziekte bij kinderen verloopt. Het gaat hierbij om vroeg starten met behandeling en tegelijk beginnen met Natalizumab (NTZ) of Fingolimod (FTY).

Medicijnen, MS, BehandelingVoor dit onderzoek zijn oude gegevens gebruikt van kinderen die onder behandeling zijn bij een MS-centrum in Duitsland.

Van de in totaal 144 patiënten met de diagnose MS (tussen 2011 en 2015), konden ruim 4 op de 10 meedoen aan het onderzoek. De onderzoekers keken of het aantal schubs veranderde bij kinderen met MS die NTZ of FTY kregen. Ook is gekeken hoe de MS zich ontwikkelt als je behandeld wordt met NTZ of FTY.

Van deze patiënten zijn 55 kinderen behandeld met NTZ en 23 met FTY. In deze groep is een afname van het aantal schubs gezien. Ook zijn er minder nieuwe ‘leasies’ (witte vlekken) te zien op de MRI. Bovendien zijn er minder actieve ontstekingen op een MRI met contrastvloeistof te zien.

Zeven patiënten stapten tijdens het onderzoek over van NTZ naar FTY. Zij hadden in die periode een toename in hun ziekte activiteit.

De patiënten die in 2005 zijn behandeld, zijn vergeleken met patiënten die in 2015 zijn behandeld. De laatste groep had 46 % minder schubs, bijna de helft dus! Voor deze groep daalde de gemiddelde “Expanded Disability Status Scale”(EDSS) ook met 46 %. (EDSS is een tabel die de voortgang van de ziekte meet. )

De kinderen uit dit onderzoek reageerden hetzelfde, of soms zelfs beter, op de behandeling dan volwassen.

Door: Angelique

Bron: Huppke P, Huppke B, Ellenberger D, Rostasy K, Hummel H, Stark W, Brück W, Gärtner J
Department of Pediatrics and Pediatric Neurology, Department of Medical Statistics, Institute of Neuropathology University Medical Center Göttingen, Georg-August-Universität Göttingen, Göttingen, Germany; Children’s Hospital Datteln, Witten/Herdecke University, Witten, Germany.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28933245

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *