
Eeuwenlang hadden mensen klachten zonder te weten waar die vandaan kwamen. Soms schreven ze over die problemen in sagen of in dagboeken, die verhalen zijn bij ons terechtgekomen. Daardoor vermoeden we dat MS al in de Middeleeuwen voorkwam. Hier vertellen we meer over de geschiedenis van MS.
Vikingen
De oudste sage die vermoedelijk met MS te maken heeft, komt uit IJsland van St. Torlákur. De sage gaat over de Viking vrouw Hala, die klachten heeft met zien en praten. Ze is af en toe een tijdje blind, maar dat gaat weer voorbij en dan kan ze wel weer zien. Ook is het soms lastig voor haar om goed en duidelijk te spreken. Hala heeft deze klachten in de jaren 1293 tot 1323. Dat is dus al zo’n 700 jaar geleden! In de Middeleeuwen brengen de mensen vaak offers en ook bidden ze tot God als dingen niet goed gaan. Ook voor Hala deden ze dit dus regelmatig, en haar klachten verdwenen dan weer na een paar dagen.
Lydwina uit Schiedam
Een volgend geschiedenisverhaal over MS speelt zich af in Nederland. Lydwina (1380 – 1433) is een non uit Schiedam. Vanaf haar zestiende jaar krijgt ze allerlei klachten: ze heeft tijdelijk pijn, haar benen zijn zwak en ze heeft soms problemen met haar ogen. Een beroemde dokter helpt haar, maar de mensen vinden het allemaal heel zielig voor Lydwina. Lydwina is erg gelovig en ze draagt haar lijden geduldig. Daarnaast is ze zo’n bijzondere persoonlijkheid, dat ze uiteindelijk heilig wordt verklaard door de katholieke kerk. Ze overlijdt als ze 53 jaar oud is, een ‘normale’ leeftijd in die tijd.
Dagboek uit Engeland
We maken een sprong in de tijd en komen uit bij Augustus Frederick d’Este (1794 – 1848). Hij is een bastaard kleinzoon van Koning George III (en neef van Queen Victoria) en leeft 22 jaar lang met de ziekte MS. Augustus schrijft uitgebreid en heel gedetailleerd in zijn dagboek over zijn gezondheidsproblemen. Zo is goed terug te lezen hoe de ziekte zich bij hem ontwikkelt.
Het begint als hij 28 jaar oud is. Hij krijgt eerst problemen met zien, maar deze klachten verdwijnen weer. Na de begrafenis van een goede vriend is hij een aantal dagen blind maar hij herstelt weer. Een typisch voorbeeld van een MS schub (aanval), maar dat wisten de mensen toen nog niet.
Vijf jaar later krijgt Augustus last van gedeeltelijke verlammingen aan beide benen. Hij wordt ook heel erg zwak en dat duurt vele weken. Hij valt regelmatig. In de jaren die volgen, krijgt hij verder onder meer te maken met doofheid, duizelingen, moeite met plassen en een onvaste loop. In 1844 moet Augustus een rolstoel gaan gebruiken. Tot aan zijn dood, vier jaar later, houdt hij een optimistische kijk op het leven.
MS wordt erkend als ziekte

De man die voor het eerst MS als een afzonderlijke ziekte gezien en erkend heeft, is Jean-Martin Charcot (1825-1893), een Franse neuroloog. Hij maakte een samenvatting van voorgaande verhalen en leverde een belangrijke bijdrage door zelf onderzoek te doen bij zieke en overleden patiënten.
Wij blijven zoeken naar de oorzaak
Na 130 jaar van intensief onderzoek weten we nu veel over de diverse factoren die bij MS een rol spelen. Ook zijn er goedwerkende middelen ontwikkeld, zoals de interferonen (Avonex, Bètaferon en Rebif), Copaxone en Tysabri. Deze middelen remmen de ziekte echter alleen af, ze kunnen niets genezen. Zolang niet bekend is wat de oorzaken zijn van multiple sclerose, blijft het van belang dat er onderzoek wordt gedaan. Want wanneer de oorzaken bekend zijn, kan pas echt een goed werkend (genezend) medicijn worden gemaakt.We blijven zoeken naar de oorzaak
Dit vind je misschien ook interessant...
Laatste nieuws
Wil jij ook je verhaal delen
Ik ben jonge mantelzorger – GLD doc
Lonneke en Jesse zijn jonge mantelzorgers. Wat dat is en waarom het belangrijk is dat…