Chips van zoete aardappel is weer eens wat anders. En natuurlijk is het leuk en gezonder om eens zelf chips te maken. Je kunt de chips in de oven maken of in de magnetron, wat je handig vindt. Gezellig ieder een bakje verse chips voor in het weekend!

Vraag altijd even je vader, moeder, oudere zus of broer, om je te helpen als dat nodig is. Samen koken is veiliger en kan ook heel gezellig zijn.

Wat? Zoete aardappelchips
Kooktijd? 80 minuten voor 1 grote kom
Niveau? Makkelijk

Ingrediënten
4 vrij grote zoete aardappelen
6 eetlepels olijfolie
peper naar smaak
1 theelepel zout
paprikapoeder naar smaak

Recept oven
1. Verwarm de oven voor op 120 graden. Snijd de aardappelen in dunne schijfjes. Als je een kaasschaaf, mandoline of blokrasp hebt, kun je die misschien gebruiken om dunne plakjes af te schaven, maar met de hand gaat het ook. Snijd de plakjes wel zo dun mogelijk (ongeveer 1 tot 1.5 milimeter). De schijfjes krimpen sterk als ze gebakken worden, dus maak ze niet kleiner dan nodig.
2. Doe de schijfjes in een grote kom en voeg olijfolie, zout en eventueel peper en paprikapoeder toe. Alle hoeveelheden pas je aan naar smaak, maar gebruik niet meer zout dan nodig.
3. Als de chips goed gemengd zijn met de olie en de kruiden, dan kan je ze netjes op bakplaten leggen. Leg de plakjes dicht naast elkaar, maar niet op elkaar. Ze krimpen, dus als ze elkaar net raken is er geen enkel probleem. Bak ze gedurende een uur, tot een uur en 10 minuten. Als je de chips met de hand gesneden hebt, moet je misschien een beetje sorteren, de dikke schijfjes moeten langer bakken dan de dunne. De dunne moeten dus sneller uit de oven. De chips zijn het lekkerst als ze net gebakken zijn (of net afgekoeld)!

Recept magnetron
1. Snijd de aardappelen zoals gezegd in dunne schijfjes. Doe de schijfjes in een grote kom en meng met olijfolie, zout en eventueel peper en paprikapoeder.
2. Leg de chips met olie en kruiden op de glazen magnetronplaat, of een andere schotel die in de magnetron mag. Bak op 800 watt eerst 3 minuten. Laat de chips dan even rusten en bak ze daarna nog eens 3 minuten. Afahankelijk van de sterkte van je magnetron en dikte van de aardappelschijven moet je de tijden misschien een beetje aanpassen. Bak de chips in porties (in de magnetron kun je er helaas niet zoveel tegelijk bakken).

Veel kook- en eetplezier!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *