Als je te maken hebt met MS, dan hoor je veel moeilijke woorden. Hier staan er een paar uitgelegd, op alfabetische volgorde, die in ons MS woordenboek staan.

Mis je een woord in het woordenboek?

Stuur een mailtje naar prikbord@mskidsweb.nl en we voegen jouw woord zo snel mogelijk toe aan het woordenboek.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Afweersysteem of immuunsysteem: dit is iets in je lichaam, dat ervoor zorgt dat je niet snel ziek wordt. Als zieke bacteriën je lichaam binnenkomen, dan gaat je afweersysteem ‘vechten’ tegen die zieke bacteriën. Daardoor word je niet ziek. Bij MS gaat dit systeem juist ‘vechten’ tegen de gezonde cellen in het lichaam. Hoe dit komt, weet niemand.

C

Centraal zenuwstelsel: dit stelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het is onderdeel van ons totale zenuwstelsel: dat zijn alle zenuwen in je lichaam.

Chronisch: iets dat niet meer over gaat. MS is een chronische ziekte: als je het hebt, dan gaat het niet meer weg.

D

Diagnose: als een dokter vertelt dat iemand een ziekte heeft, en welke zieke dat is, dan heet de uitslag daarvan de diagnose.

I

Infuus: medicijnen in een fles met vloeistof, die via een slangetje je arm in loopt.

M

MRI: een serie foto’s van bijvoorbeeld de hersenen. Om de foto’s te maken, word je langzaam in een soort tunnerl of holle buis geschoven. Je voelt er niets van, het maakt alleen veel lawaai.

MS-verpleegkundige: hij of zij is geen arts, maar weet wel heel veel van MS. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt en wordt geholpen met eventuele problemen die door MS ontstaan.

Multiple sclerose: een ziekte van het centrale zenuwstelsel.

Myeline: een beschermlaagje die rondom de zenuwen zit. Bij MS krijg je ontstekingen die de beschermlaag beschadigen. Daardoor komen de opdrachten van je hersenen niet altijd waar ze zijn moeten.

N

Neuroloog: een arts die verstand heeft van zenuwen.

S

Symptoom: dat wat je merkt van een ziekte. Bijvoorbeeld keelpijn als je verkouden bent, of koorts bij griep.

Schub: een plotselinge verergering van MS. Gaat na enige tijd weer over. Andere woorden met dezelfde betekenis: aanval, exacerbatie, opflakkering, opstoot, relaps. Komt voor bij de relapsing-remitting vorm van MS (RRMS).

Z

Zenuw: een draad die het centrale zenuwstelsel verbindt met de zintuigen en de spieren. Via je zenuwen wordt een boodschap vanuit je hersenen naar bijvoorbeeld je voet verstuurd. Je voet weet dan dat hij moet gaan lopen.

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top