;
skip to Main Content

Woordenboek

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Afweersysteem of immuunsysteem: dit is iets in je lichaam, dat ervoor zorgt dat je niet snel ziek wordt. Als zieke bacteriën je lichaam binnenkomen, dan gaat je afweersysteem ‘vechten’ tegen die zieke bacteriën. Daardoor word je niet ziek. Bij MS gaat dit systeem juist ‘vechten’ tegen de gezonde cellen in het lichaam. Hoe dit komt, weet niemand.

C

Centraal zenuwstelsel: dit stelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het is onderdeel van ons totale zenuwstelsel: dat zijn alle zenuwen in je lichaam.

Chronisch: iets dat niet meer over gaat. MS is een chronische ziekte: als je het hebt, dan gaat het niet meer weg.

D

Diagnose: als een dokter vertelt dat iemand een ziekte heeft, en welke zieke dat is, dan heet de uitslag daarvan de diagnose.

I

Infuus: medicijnen in een fles met vloeistof, die via een slangetje je arm in loopt.

N

Neuroloog: een arts die verstand heeft van zenuwen.

S

Symptoom: dat wat je merkt van een ziekte. Bijvoorbeeld keelpijn als je verkouden bent, of koorts bij griep.

Schub: een plotselinge verergering van MS. Gaat na enige tijd weer over. Andere woorden met dezelfde betekenis: aanval, exacerbatie, opflakkering, opstoot, relaps. Komt voor bij de relapsing-remitting vorm van MS (RRMS).

Z

Zenuw: een draad die het centrale zenuwstelsel verbindt met de zintuigen en de spieren. Via je zenuwen wordt een boodschap vanuit je hersenen naar bijvoorbeeld je voet verstuurd. Je voet weet dan dat hij moet gaan lopen.

Omschrijving

1be20_muisvraagtekenAls je te maken hebt met MS, dan hoor je veel moeilijke woorden. Hier staan er een paar uitgelegd, op alfabetische volgorde.

Mis je een woord?

Stuur een mailtje naar prikbord@mskidsweb.nl en we voegen jouw woord zo snel mogelijk toe aan de lijst.

Back To Top
Hoera! MSkidsweb is genomineerd voor de actie Warm Hart van KRO-NCRV!

We maken kans op een donatie van
€ 10.000, € 5.000 of € 2.500. Dit zouden we graag gebruiken om net zo’n mooie nieuwe website te maken als MSweb. Help jij mee? Stem dan snel, gratis en zonder verdere verplichting op onze actiepagina. Dank!