Vrouwtje?
Grmpf…
Vrouwtje?
Grrrommmm!
Ehm, sorry, maar vrouwtje?
JAAH! Wat MOET je Beer!?
Nou, eh, tja, ik eeh..
Wat loop je nou te MOMPELEN Beer! Doe NORMAAL!
Nou, ik wilde vragen of ik een..
NEE!
Ja maar, ik wilde alleen maar vragen of ik een…
NEE! KRIJG JE NIET.
… boterham met honing mag.
NEE, daar krijg je een PLAKBEK van en wie kan dat dan weer schoonmaken? Hè!?
Ja, maar…
NIX ja maar! NEE, NEE en nog eens NEE
Nou, snif, ik vind je helemaal niet lief meer. Ik ga het wel aan de baas vragen. Die is vast veel liever.
JA, moet je DOEN!! AJU!

Wat is er met mijn vrouwtje aan de hand? Ik vind haar helemaal niet aardig. Ze doet anders nooit zo naar tegen mij. Ik ben haar knuffelbeer, voor mij is ze eigenlijk altijd lief. Maar nu doet ze echt heel snauwerig en zo.

Dus ik naar de baas. Baas, zeg ik, Baas wat is er met vrouwtje aan de hand? Nou, zei de baas, het vrouwtje is ehm – kuch – wat eh prikkelbaar. Ik vroeg meteen of dat dan zo naar was, zo’n prikkelbaard. Dat ze er zo sjaggie van was. Prikkelbaar Beer, geen prikkelbaard! Dat is wanneer je om het minste of geringste uitvalt tegen iedereen. Je bent eigenlijk een soort van egeltje. Als een egeltje op zijn gemak is kun je hem gewoon over zijn stekels aaien. Maar wanneer je hem aan het schrikken maakt, dan rolt hij zich op als een balletje en zet zijn stekels op. En dan is hij ineens niet meer zo aaibaar. Dan gaat ie prikken. Dat gebeurt nu ook met het vrouwtje.

Daar moest ik even over nadenken. Want het vrouwtje is vaak ook heel aaibaar en nu dus stekelig. Wat heeft haar dan zo aan het schrikken gemaakt dat ze zo stekelig is geworden? En wordt ze dan ooit weer aaibaar? Ik terug naar de baas. Zeg baas, heb jij haar dan zo aan het schrikken gemaakt? Ik dacht, als hij ja zegt dan bijt ik hem in zijn voorpoot. Nee, zei de baas. Het komt  omdat het vrouwtje veel te lang zich veel te druk heeft gemaakt. En nu is ze overprikkeld. Daardoor is ze zo prikkelbaar.

Nu vond ik het wel heel ingewikkeld worden. Prikkelbaar door te veel prikkels..? Hoe dan? Prikkelbaard door het eten van prikkels snapte ik, maar dit ging boven mijn berenpet. Dus maar weer naar de baas. Misschien kreeg ik nou eindelijk dan ook die boterham met honing.

Vergeet die prikkelbaard nou, Beer! Het gaat om prikkelbaar. Dat hoort ook bij de ziekte MS. Dan kun je er niet meer goed tegen steeds druk te zijn. Als je lang heel druk bent dan ontspannen je hersenen zich niet meer en dan kun je er niet meer tegen dat mensen iets tegen je zeggen. Of kun je niet meer tegen muziekjes of een film op tv.

Denk je maar eens in dat jij zo vaak met je kop schudt dat het zaagsel steeds maar blijft ronddwarrelen en je geen rust meer in je kop hebt. Daar zou ik heel moe van worden, baas. En ook een beetje sjaggie. Precies! En dan kun je ineens heel erg uitvallen naar iedereen. Mensen bij wie dat zaagsel rustig is tellen eerst tot twintig voordat ze ergens iets van zeggen. Maar het vrouwtje komt niet verder dan één twee huppakee! En dan gaat ze er met twee gestrekte poten in en zegt ze allemaal nare dingen tegen mensen. Naderhand heeft ze dan enorme spijt dat ze zo erg is uitgevallen. Maar ja, dan is het kwaad al geschied…

Met mijn boterham met honing (eindelijk!) ben ik op een trapje gaan zitten. En daar schrijf ik dan nu dit verhaaltje. Ik snap het nu veel beter dan eerst. En ik zal extra lief zijn voor het vrouwtje zodat ze weer snel aaibaar wordt.

Van die boterham krijg ik wel een plakbek, zeg… VROUWTJE!!!

Nou doei!
Beer

Wil je meer leuke verhalen van Beer lezen? Klik dan hier.

Fotografie: Martin de Bouter

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *