Beer_31_scanbeer_200x300px

Scanbeer

zoeoeoemmmm… hakke…. puffffff
zoeoeoemmmmm… hakke…. pufffff
Jeetje vrouwtje, wat is dít voor een ding?
zoeoeoeoemmmm hakke pufffff zoeoeoemmmm
Dat is een MRI-scanner, Beer.
Watte? Een emerie-skenner?
zoeoeoeoemmmmm pfffffffff
Ja, Beer.


Wat doet zo’n ding eigenlijk? En waarom is ie zo groot?
Het is een heel vernuftig apparaat, Beer. Er zit allemaal gevoelige apparatuur in. Daar maken ze een scan van mijn hersenen.
Een sken van je hersenen? Maar daar zit toch alleen maar zaagsel?
Nou, Beer, wees eens aardig. Bij het vrouwtje natuurlijk niet, bij mij zitten er hersenen. En met die scan kan de neuroloog zien of ik last heb van de MS.
Oh. En moet jij daar dan in gaan liggen?
Ja, Beer.
Mag ik mee?
Nee, Beer, dat gaat niet passen, jij en ik erin. Het is erg smal daarbinnen. Beetje eng eigenlijk.
Oh. Stom. Zal ik dan je handje vasthouden?
Nou graag, Beer. En dan de Baas m’n andere handje. Dan gaat het zeker goedkomen.

Vandaag ben ik met het vrouwtje en de baas in het ziekenhuis. Het vrouwtje moet een emeriesken laten maken. En het is nog wel haar verjaardag! Niet echt een feestelijk uitje. Nou ja, wat moet dat moet.

Baas en ik zijn mee omdat het vrouwtje het een beetje eng vindt in de skenner. Ze zegt dat ze er een beetje – hoe heet dat ook al weer, vrouwtje? Claustrofobisch, Beer – Oh ja, klausidinges van wordt. Bang in kleine ruimtes betekent dat.

In de ruimte waar die skenner staat is het best wel een beetje geheimzinnig. Het licht is een beetje gedempt en er zit iemand achter een glazen scherm met allemaal computers. En in het midden staat een heel groot apparaat waar allemaal rare geluiden uit komen: zoeoeoeoemmmm hakke pufffffff. Het lijkt een beetje op een monster.

Het vrouwtje krijgt een soort traliehek om haar hoofd heen, met een klein spiegeltje erop. Dan kan ze naar buiten kijken uit de skenner. Anders zou ze alleen tegen de skenner van binnen aan kijken. Dan wordt ze op een heel smal bed gelegd en de skenner ingeschoven. Daar past ze dan echt maar precies in. Ze moet dan heel stil blijven liggen.

En dan begint die skenner ineens een herrie te maken! Het lijkt wel alsof je op een bouwplaats staat en iedereen tegelijk aan het boren, zagen en heien is. ZOEOEOEMMMMM BROMMMMM HAKKE HAKKE PUFFFFFF. Ik ben blij dat de baas en ik een hoofdtelefoon op hebben gekregen met een radiodeuntje erop. Hoewel ik soms door de herrie de hele radio niet meer kon horen.

Eigenlijk duurde het best wel lang. Ik moest steeds aan het vrouwtje denken die daar in die skenner lag en die helemaal niet mocht bewegen. Wat nou als ze jeuk aan haar snuitje kreeg? Of moest niezen? Of moest plassen? Arm vrouwtje.

Na wat wel een eeuwigheid leek, gingen de lampen weer aan en mocht ze er weer uit. Een beetje stramme poten had ze wel. En toen snel naar huis. Verjaardag vieren!

Nou, doei!
Beer

Fotografie: Martin de Bouter

Vond je de Scanbeer leuk? Méér verhalen van Beer lees je hier hier.

Een filmpje bekijken hoe een MRI-scan wordt gemaakt? Klik hier.

 

Gepubliceerd op MSkidsweb: 03-05-2017

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *