Stamceltralalaatje

stamceltralalaatje‘Zeg vrouwtje?’
‘Ja, Beer.’
‘Is daar nou niks aan te doen?’
‘Waaraan, Beer?’
‘Nou die nare ziekte van je.’
‘Ehm… nou, nee, Beer.
Je kunt er niet beter van worden, zoals van griep of verkoudheid.

‘Oh… Wat stom.’
‘Ja, Beer zeker stom.’

‘Maar je deed eerst toch prikken? En nu slik je toch pillen?’
‘Jazeker Beer. Maar die zorgen ervoor dat ik niet heel erg ziek word. Ze maken mij niet beter.’
‘En die keren dat je naar het ziekenhuis moest en met zo’n rode kop weer thuiskwam?’
‘Oh, je bedoelt Prednison! Nee, daar word ik ook niet beter van.’

‘Oh… Wat stom.’
‘Nou ja, voor sommige hele zieke mensen met MS is er wel een oplossing.’

En toen begon het vrouwtje toch een ingewikkeld verhaal, zeg! Ze had het over stamceltralalaatje (stamceltransplantatie, Beer. Je mag ook stamceltherapie zeggen). Ja, sorry hoor vrouwtje maar daar breek ik echt mijn bek over. En wat is het eigenlijk? Ik ken wel stamkroeg, boomstam en stampertje. Maar stamcellen, daar heb ik nog nooit van gehoord. En toen heeft ze me het uitgelegd.

Misschien heb je wel eens gehoord dat alle bloemen, beesten en ook mensen uit cellen bestaan? Oorcellen, neuscellen, hersencellen en nog veeeeel meer. Wel biljoenen! Cellen zijn heel erg klein, die kun je niet zomaar zien, alleen onder een microscoop. Daarom heb je het helemaal niet door dat ze er zijn.

Een stamcel is een heel bijzondere cel, want die kan alles worden in je lijf wat hij maar wil. Zoals oorcellen, neuscellen of hersencellen. Alsof je op school zit en kunt kiezen of je brandweerman of juf of kunstenaar wil worden.

Een stamcel kan er ook voor kiezen om een immuunsysteem te worden. En dat maakt dan weer allerlei cellen (ik zei toch al dat het ingewikkeld was?!) die helpen als je ziek bent. Griep ofzo, of verkoudheid met snottebellen. Bij MS is dat systeem stuk, waardoor mensen juist ziek worden.

Normaal weet zo’n stamcel prima wat hij wil worden, maar soms kunnen knappe dokters die cellen omkletsen om iets te worden wat zij graag willen.

Bij stamcelnoujeweetwelwatikbedoel halen die superknappe dokters stamcellen via allerlei ingewikkelde apparaten uit je bloed. Vervolgens worden deze cellen bewerkt (omgekletst, zeg maar), weer in je bloed gedaan en worden dan een nieuw immuunsysteem. En door dat nieuwe immuunsysteem ben je niet meer ziek. Nou ja, soms toch weer die snottebellen, maar geen MS meer. Knap hè?

Ik moet er wel bij zeggen dat het best een beetje een ongezellige behandeling is. Want voordat die stamcellen een nieuw immuunsysteem kunnen gaan bouwen moet eerst het oude worden afgebroken. En als je dan niet oppast kun je zomaar heel ziek worden. Zelfs een snottebel kan dan uitgroeien tot een groene meloen! Daarom moet je in een soort van plastic tent liggen en mag je helemaal niemand knuffelen. En het duurt ook best een tijdje voordat je eruit mag, want zo’n nieuw immuunsysteem is niet in één dag gebouwd. Nou, dat is helemaal niks voor een knuffelbeer als ik natuurlijk!

Het vrouwtje is niet ziek genoeg voor deze behandeling. Dat voelt een beetje dubbel. Aan de ene kant wil ik graag dat ze beter wordt, aan de andere kant: een tijdje niet knuffelen lijkt me helemaal niks.

Nou ja, ik hoop dat je een beetje snapt wat stamceltr…. – zucht, wat een bekkenbreker! – is. Dus als je moeder of vader dat gaan doen, dat je snapt dat je ze echt even niet kunt knuffelen.

Zorg dan je dat een knuffel in de buurt hebt!

Nou doei,
Beer

 

Wil je meer leuke verhalen van Beer lezen? Klik dan hier.

Fotografie: Martin de Bouter

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *