Hallo allemaal,

Veel mensen leven naar deze periode toe: de winter. De tijd van het gezellig samenzijn, van de feestdagen en met een beetje mazzel het spelen in de sneeuw. Natuurlijk vind ik dat allemaal ook heel leuk, maar voor de rest is de winter voor mij niet zo’n pretje. Deze keer zal ik je uitleggen waarom.

Blog_Iris_Winter_Free_200x140Misschien ken je het wel: je bent zó moe dat je eigenlijk je bed niet uit wilt. Zulke dagen zitten er in de winterperiode altijd tussen voor mij. Het liefst doe ik niks en dan gaat dat ook nog samen met pijn of andere klachten. Als de winter eraan komt, weet ik dat ook dit weer zal gebeuren.

De één krijgt meer MS-klachten in de zomer door de warmte, de ander heeft juist meer last in de winter. Eigenlijk raar hè! Dezelfde ziekte, maar zó verschillend per persoon. Bij mij is het laatste het geval en nemen de klachten van de MS in de winterperiode altijd toe. Ik heb meer pijn, ben een stuk vermoeider en ik heb in deze maanden het vaakst een terugval. Daarom zie ik altijd erg tegen deze periode op. Wanneer het grauw wordt en de kou neemt toe, weet ik dus eigenlijk al dat het niet lang meer duurt tot het wat minder goed met me gaat. Dit komt omdat er in de zomerperiode veel vitamine D is die afkomstig is van de zon, en daar voel ik me beter bij.

Je zou het niet denken, maar toen ik pas nèt MS had en ik zat in de zon, dan werd ik er helemaal niet lekker van. Toen was het zelfs zo dat het in de winter beter met ging. Nu kan ik me dit haast niet meer voorstellen. Want: nu leef ik naar de zomer toe en ieder moment dat ik in de zon kan zitten, zit ik daar. Heerlijk, want daar krijg ik wat meer energie van.

Ook nu, in december, gaat het dus weer wat minder goed met me. Dat is soms best lastig, omdat ik het ook druk heb met school, wat ik erg belangrijk vind. Als ik dan wat moet missen, baal ik altijd zo! Tegelijkertijd weet ik dat ik dan wat rustiger aan moet doen, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet omdat het niet zo is dat ik niet wíl, maar het kán gewoon even echt niet. Voor anderen is dat soms raar, want ik probeer zo min mogelijk te laten zien dat het niet goed gaat.

Helaas duurt de winter nog een tijdje, maar ondanks dat heb ik ook zin in de gezellige Kerstperiode en Oud & Nieuw. Dat is weer lekker wat leuks om naar uit te kijken!

De volgende keer zal het gaan over mijn studiekeuze, want er is zoveel leuks om te studeren, maar het moet wel mogelijk zijn om het werk nog te kunnen blijven doen in de toekomst.

Bij deze wens ik iedereen alvast fijne feestdagen & een gelukkig en gezond nieuwjaar!

Tot de volgende keer, tot volgend jaar!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *