Hallo allemaal!

Als je MS hebt, moet je helaas vaak naar het ziekenhuis toe. Dat is niet altijd even leuk, maar daar zijn wel allemaal dokters en verpleegkundigen die veel van de ziekte afweten. MS is best een lastige ziekte en daarom zijn er veel verschillende specialisten die je weer op een andere manier kunnen helpen. Deze keer zal ik je wat meer vertellen over dokters en verpleegkundigen die een belangrijke rol spelen in het ziekenhuis als je MS hebt.

Stock_Dokter_pillen_spuitenZelf kom ik het vaakst bij de neuroloog. Als er gedacht wordt dat iemand MS heeft, wordt deze persoon naar een neuroloog gestuurd. Deze dokter gaat uitzoeken of het echt om MS gaat. Als dit zo is en je hebt MS, dan kom je een paar keer in een jaar bij de neuroloog. Ik ga meestal twee keer in een jaar naar de neuroloog toe voor controle. Maar als het niet zo goed met me gaat, ga ik een keertje extra langs. De neuroloog bepaalt dan of het nodig is om een paar nachtjes in het ziekenhuis te blijven voor een infuus.

Daarnaast is het in de meeste ziekenhuizen zo dat je contact hebt met een MS-verpleegkundige. Deze verpleegkundigen weten ook heel veel van de zieke en daar kan je altijd contact mee opnemen als je vragen hebt. De MS-verpleegkundige werkt veel samen met de neuroloog. Als er dus iets niet zo goed gaat, dan overlegt zij met de neuroloog. Vaak is het zo dat je eerst de MS-verpleegkundige ziet en daarna de neuroloog. Stel dat ik vragen heb, dan zou ik ook apart met de MS-verpleegkundige een afspraak kunnen maken of kunnen bellen. Best handig, toch?

Zoals je weet, kan de MS ervoor zorgen dat iemand soms een hele zware terugval heeft en dat sommige delen van het lichaam niet meer doen wat ze moeten doen. Dit was bij mij zo toen ik negen jaar oud was en van de trap afviel. Van het een op andere moment liet mijn lichaam me in de steek. Als zoiets gebeurt, wordt iemand meestal doorgestuurd naar de revalidatiearts. Deze dokter helpt je dan om weer wat zelfstandiger te kunnen worden. Een revalidatiearts is ook in het ziekenhuis, maar er zijn ook revalidatiecentra waar iemand dan heen kan gaan.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dokters die allemaal iets afweten van een deel van de MS. Ik heb de afgelopen jaren nog andere specialisten bezocht, maar het hangt van je klachten af naar welke dokter je toe moet. Heb je heel erg veel last van de MS, dan zal je dus vaker naar het ziekenhuis moeten dan wanneer je op dat moment minder klachten hebt. Natuurlijk is het ziekenhuis niet zo fijn, maar ik ben toch wel blij dat er van die goede dokters zijn, om me te kunnen helpen als het niet goed gaat.

Het zoeken van een stageplaats kan best lastig zijn als je MS hebt. De volgende keer zal ik je wat meer vertellen over mijn ervaringen met het zoeken van een stageplek en met het stagelopen.

Tot dan!

Iris

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *