Hallo allemaal!

Waarschijnlijk ken je het wel, van die dagen dat je niet zoveel energie hebt en het liefst in je bed blijft liggen. Helaas is het bij mensen met MS zo dat ze zich vaak niet zo goed voelen en weinig energie hebben. Toch is het onmogelijk om alleen maar in je bed te blijven liggen en niks meer te ondernemen. Dit keer zal ik je wat meer vertellen over dat soort dagen en waar ik dan energie uit kan halen.

Blog_Iris17_Free_energie_200Bij iedere MS-patiënt is het verschillend wanneer hij of zij meer last heeft van de MS. Voor mij is dat in de winter, ik ben daarom ook niet zo’n fan van de kou, want daar krijg ik meer klachten van. Als ik een schub krijg, is dat meestal ook in de winter. Hoe vervelend en rot ik me dan ook voel, het is voor mij geen optie om alleen maar te gaan zitten sippen. Dat is de reden dat ik daarom toch manieren ga zoeken om meer energie te krijgen.

Het klinkt misschien heel raar, maar op dagen dat ik me niet goed voel, wil ik zoveel mogelijk leuke dingen kunnen doen. Vaak zijn dat dingen die ook energie kosten, maar waardoor ik ook weer energie opdoe. Mijn ervaring is dan ook dat je soms het beste energie kunt inleveren om weer positieve energie te krijgen. Of om iets te plannen voor over een aantal dagen, want dan kan je naar iets leuks uitkijken en er naar toeleven. Het liefst ga ik lekker erop uit of juist écht relaxen en mijn gedachten verzetten met een film, serie of goed boek. Soms is het dan wel de vraag hoe je dat doet, als het die dag helemaal niet goed gaat. Dat is dan wel eens puzzelen, maar daar je wordt ook creatief van.

Ook vind ik het heel fijn om op zulke dagen met familie of vrienden te zijn. Dit zijn de personen die je het beste kennen en zij weten het best hoe ze je kunnen opvrolijken. Dit zijn vaak óók de mensen die je het beste begrijpen, omdat ze je al zolang kennen. Als je je iets minder voelt, hoef je geen verantwoording aan hen af te leggen. Dat heb je meestal wél met mensen die je niet goed begrijpen of je niet echt kennen. Het mooie eraan is dat je op dat moment weet wie je échte vrienden en vriendinnen zijn, omdat ze er op dat moment altijd voor je zijn.

Energie krijgen op mindere dagen hoeft dus niet altijd te betekenen dat je bijzondere dingen moet doen. Ik krijg juist ook energie van de kleinere dingen, van iets leuks ondernemen en van de mensen om me heen die ik lief heb.

De volgende keer zal ik vertellen over de opnames in het ziekenhuis voor de prednisonkuren die ik eerder heb gehad.

Tot dan!

Iris

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *