Hoi allemaal,

Wat gaat de tijd toch snel! Het is inmiddels alweer vijftien jaar geleden dat de diagnose MS bij mij is gesteld en in deze jaren ging het de ene keer natuurlijk beter dan de andere keer. Dit zorgt voor onzekerheid over hoe mobiel je bent.

Dat is het gekke aan de MS; je weet nooit hoe het vandaag zal gaan, wat MS je morgen gaat brengen en hoe je er over een week aan toe bent. Eigenlijk weet je niet hoe mobiel je zal zijn en hoeveel je kunt. Daarom leek het me een goed idee om hier eens een keertje een blog over te schrijven.

Na al die jaren ben ik nog best mobiel: ik kan nog lopen en op goede dagen loop ik zelfs hele lange stukken. Ik weet dat niet iedereen zoveel geluk heeft; misschien zit jouw papa of mama wel de hele tijd in de rolstoel of kan jouw oom of tante nog maar korte stukken lopen. Ook ik heb mijn momenten dat het niet zo goed gaat, maar er is wel één ding geweest dat ik vanaf de diagnose op mijn 9e altijd probeerde te blijven doen en dat is bewegen.

Tot mijn achttiende heb ik wekelijks aan street-dance gedaan en ook shows gedanst. Daarna ben ik overgegaan op zumba, maar dit doe ik minder actief dan street-dance, omdat het er heel erg van afhangt hoe ik me voel. Hoe graag ik ook wil, het kan niet altijd door bijvoorbeeld pijn en vermoeidheid. Toch is bekend dat het voor mensen met MS heel goed is om voldoende te bewegen.

Als het me lukt, dan probeer ik ervoor te zorgen om een sportieve activiteit te doen. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat ik naar de sportschool ga, want ook een grote ronde lopen met onze hond valt daaronder of in de stad lopen in plaats van het zitten in de rolstoel. Het belangrijkste vind ik dat ik iets doe wat me energie oplevert in plaats van dat het me energie kost. Als je MS hebt dan moet je al zo vaak kiezen wat je wel of niet moet doen. Dan kan je het beste keuzes maken waar je blij van wordt.

Weet je wat voor mij het belangrijkste is bij het kiezen van een sport om voldoende te bewegen? Dat is om iets te kiezen wat me energie geeft. Voor mij is het iets wat met dansen te maken heeft, bijvoorbeeld Zumba. Ik word heel blij van de muziek en de sfeer. Ook al doe je een paar dansjes niet mee, je gaat zeker met een heel goed gevoel weer weg. Dat is precies wat voor mij telt: energie halen uit juist dat wat ik leuk vind en daar weer kracht uit halen om verder te gaan.

Als je MS hebt, is mijn tip daarom aan jou: kies iets waar je oprecht heel blij van wordt en wat je veel energie geeft. Als je dat gevonden hebt, weet je ook dat het je lichaam door de MS niet alleen maar energie kost en vermoeidheid oplevert, maar ook dat je er iets aan overhoudt. Houd ook in gedachten dat het ook iets kleins kan zijn: geniet je van de omgeving in je buurt? Wandel dan een rondje of ga op de fiets met een paar vrienden. Dan kan je ook gezellig bijkletsen terwijl je ook beweegt.

Tot de volgende keer!

Iris.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *