Hallo allemaal!

Helaas… de zomervakantie is alweer bijna afgelopen! School gaat weer beginnen en iedereen moet weer hard aan het werk. Voor sommigen is het nog spannender, want voor hen gaat een stageperiode beginnen. Een leuke plaats zoeken, op gesprek gaan en hopen dat je gekozen wordt. Dit is al spannend als je gezond bent, maar als je MS hebt, dan zijn er een aantal andere dingen waar je ook rekening mee moet houden. Deze keer zal ik je wat meer vertellen over mijn ervaringen met stages en ik geef een aantal tips.

Stock_vrouw_vraagIk heb een aantal keer stage gelopen en eigenlijk vond ik de sollicitatiegesprekken het engst. Niet omdat ik zenuwachtig ben voor gesprekken, maar omdat MS bij veel mensen afschrikt en er een vooroordeel over bestaat. In het begin zette ik in mijn brief voor het stagebedrijf nog dat ik MS heb, maar al snel bleek dat niet zo’n goede zet. Sommige mensen denken bij de ziekte MS al snel dat je niks meer kunt en ik denk dat ik daardoor weinig reacties terugkreeg. Daarom besloot ik het achterwege te laten en het tijdens het gesprek zelf te vertellen. Helaas viel het me soms zwaar tegen. Ik was eigenlijk al zo goed als aangenomen en als ik vervolgens vertelde dat ik MS heb, werd ik toch afgewezen. Heel jammer, maar aan de andere kant weet je dan ook gelijk dat er waarschijnlijk niet veel rekening met de situatie gehouden zou worden. Een belangrijke tip is dus om niks in de brief te zetten over je ziekte, maar het gewoon toe te lichten in een gesprek. Dan kan er geen vooroordeel zijn zonder dat iemand je gezien heeft.

Zoals ik al eens in een eerder blog heb verteld, heb ik expres gekozen voor een opleiding waar ik een zittend beroep mee kan uitoefenen. Als je MS hebt en je snel moe bent óf afhankelijk van een rolstoel, is dit wel erg fijn. Tijdens mijn eerste stage ben ik begonnen met volledige weken van 38 uur stage. Al snel bleek dat dit veel te vermoeiend was en in de derde week lag ik met een terugval in het ziekenhuis voor een kuur. Dit kon niet zo verder en daarom heb ik bij de stage die hierna kwam met school geregeld dat ik minder uren stage kon lopen. Dit was wel echt een stuk fijner! Het is dus zeker slim om dit met school te bespreken en dit vooraf te regelen. Daarnaast is het voor sommige bedrijven ook een voordeel, want niet ieder bedrijf heeft een fulltime stagiaire nodig. Zo zie je maar, ieder nadeel heeft een voordeel!

Tot slot is het belangrijk om er gewoon een superleuke en leerzame tijd van te maken, ondanks dat het soms tegen zit met de MS!

De volgende keer zal ik je vertellen waar ik mijn energie uit kan halen op dagen dat het niet zo goed met de MS gaat.

Tot dan!

Iris

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *