Hallo allemaal!

Mijn naam is Iris, twintig jaar en ik heb inmiddels alweer elf jaar MS. De komende tijd ga ik jullie op de hoogte houden van wat er zoal in mijn leven met MS gebeurt en wat er in het verleden gebeurd is, de leuke dingen of juist de dingen die minder leuk zijn.

Opdr_Blog_IrisEerst zal ik wat meer over mezelf vertellen! Op jonge leeftijd kreeg ik last van allemaal rare klachten die de artsen totaal niet konden plaatsen. Het was erg vreemd dat ik zo snel moe was, niet ver kon lopen en opeens dubbel ging zien. Deze klachten hebben zeker een aantal jaar geduurd voordat ik op een middag van de trap viel. Ieder kind valt weleens van de trap, maar bij mij was al gauw duidelijk dat er iets goed mis was. Al snel kon ik niet meer lopen, niet meer praten en had ik bij alles hulp nodig. Dit heeft zeker een half jaar geduurd en ik moest volledig revalideren. Een lastige periode, omdat je van het ene op het andere moment helemaal niks meer kunt. Het meest frustrerende was dat ik goed kon denken, maar helemaal niets kon uiten. Vanaf dat moment was het: ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Er werden veel onderzoeken gedaan om te kijken wat er precies aan de hand was. Op een gegeven moment werd bij de artsen ook duidelijk wat de oorzaak was: ik had MS. Het heeft lang geduurd voordat ze erachter waren, omdat deze diagnose bij kinderen niet zo snel gesteld wordt.

Ik herinner me nog goed dat mijn ouders tegen mij vertelden wat er met mij aan de hand was. Ik schrok op dat moment nog het meeste van de spuit die ik elke week zou moeten krijgen en ik was bang dat ik misschien in de toekomst niet meer zou kunnen lopen. Nu weet ik dat de ziekte MS veel meer betekent dan niet meer kunnen lopen of dan wekelijks ziek zijn van je medicijnen, maar als negenjarig meisje zie je dat helemaal anders.

In de periode tussen het stellen van de diagnose MS en nu is veel gebeurd. Toen zat ik op de basisschool en momenteel studeer ik op de Nederlandse Hogeschool voor Toerisme & Verkeer (NHTV). Er zijn leuke dingen gebeurd die ik niet gedaan zou hebben als ik geen MS had gehad, maar ik loop ook tegen dingen aan die een gezonde twintigjarige wél zou kunnen doen – en ik dus niet.

In de blogs die nog gaan komen, zal ik wat meer gaan vertellen over wat MS voor mij betekende als kind en wat voor invloed het nu nog steeds op mijn leven heeft. Zoals ik net ook al zei: er zijn ook leuke dingen gebeurd die een gezond kind niet snel meemaakt. Over de leuke dingen ga ik jullie de volgende keer wat meer vertellen!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *