Hallo allemaal!

De vorige keer heb ik wat meer verteld over de nadelen die ik ervaar met mijn MS. Deze keer zal het gaan over de verschillende klachten waar ik in het verleden mee te maken heb gehad of nu nog last van heb.

Stock_MSXtra_moe_slapenToen ik klein was en er nog geen MS geconstateerd was, heb ik ook dubbelgezien. Gelukkig is dat nu niet meer het geval, want wat lijkt dat eng!

De meest voorkomende klacht onder mensen met MS en waar ik eigenlijk bijna altijd wel last van heb, is de vermoeidheid. Het lastige hieraan is dat niemand iets ervan ziet en hier iets van merkt. Ik ga gewoon naar school, probeer te sporten en zo weinig mogelijk te laten merken.

Verder heb ik vrij regelmatig pijn, bijvoorbeeld in mijn armen en benen. Dit verschilt van een zwaar gevoel, alsof er extra kilo’s aanhangen, tot zenuwpijnen. Dat laatste heeft te maken met een gevoelsstoornis. Wanneer je blauwe plekken hebt, doet het pijn om deze aan te raken. Maar bij zenuwpijnen heb je die pijn zonder de blauwe plekken. Je kunt je huid dan niet aanraken, omdat dit een branderig gevoel geeft. Ook moet ik dan mijn kledingkeuze goed aanpassen, omdat te strakke broeken dan ook op mijn huid irriteren. Maar dat is dan weer een goede reden om naar de stad te gaan om te gaan winkelen!

Als ik erg moe ben, heb ik problemen met lopen. Dan loop ik bijvoorbeeld een beetje onstabiel en is het fijner om in de rolstoel te gaan zitten. Dit doe ik bijvoorbeeld voor een dagje in het pretpark of wanneer we in grote steden gaan winkelen.

Soms heb ik ook last van tintelingen. Hierbij lijkt het net alsof je armen, handen, benen of voeten slapen. Met zo’n gevoel kan je het goed vergelijken. Gelukkig gaat dit meestal wel weer na een tijdje over, maar het is wel heel irritant.

Daarnaast heb ik regelmatig last van evenwichtsstoornissen, waardoor ik sneller val. Dat is niet altijd even handig!

Gelukkig is het bij MS zo dat je meestal niet overal tegelijk last van krijgt, want dat zo niet echt leuk zijn. Het is wel zo dat wanneer je een mindere periode hebt, bij mij in de winter, je een grotere kans hebt op een schub. Dat is niet zo fijn, want meestal worden de verschillende klachten dan erger, waardoor je nog meer moe wordt. Er zijn voor verschillende klachten wel medicijnen die ervoor zorgen dat de klachten wat afnemen, maar daar kan ik het een andere keer weer over gaan hebben!

De volgende keer is de vakantie helaas alweer voorbij, daarom ga ik het dan hebben over mijn ervaringen op school en de invloed die MS daarop heeft.

Tot dan!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *