Hallo allemaal!

Elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen. In de herfst en de winter heerst vaak griep, terwijl in de lente en zomer veel mensen last hebben van hooikoorts. In eerste instantie denk je waarschijnlijk niet gelijk aan een combinatie met MS, maar als je tegelijkertijd last hebt van zowel MS als griep of hooikoorts, dan kan dit heel vervelend zijn.

Blog_Iris12_Free_verpleegsterLaatst nog was ik grieperig, terwijl ik dit normaal eigenlijk haast nooit ben. Ik heb altijd last van de gekste dingen, maar ‘gewoon’ een griepje? Dat heb ik haast nooit. Toen dat dus pas tóch gebeurde, wist ik niet hoe ik het had. Door de griep kreeg MS de kans om óók lekker te gaan vervelen. Op zo’n moment kun je meer terugvallen krijgen, omdat je wat zwakker bent dan normaal. Zo konden dus de klachten waar ik normaal een béétje last van heb een stuk verergeren en dat was heel frustrerend.

Ieder jaar speelt bij mij ook altijd de hooikoorts op. Dit vind ik persoonlijk vooral heel erg irritant. Toch merk ik wel verschil als de hooikoorts op gaat spelen wanneer ik al niet goed in mijn vel zit. Dan word ik heel erg moe en heb ik meer last van pijn of andere klachten. Eigenlijk heel gemeen, want dan heb je al last van iets en door de MS voel je je dan nóg vervelender.

Hooikoorts of griep zijn natuurlijk maar voorbeelden, want er zijn vast en zeker nog veel meer voorbeelden te benoemen. Ik heb wel geleerd dat in zo’n geval rust nemen het beste is wat je kunt doen, en naar je lichaam luisteren het belangrijkste. Vaak ben ik nogal eigenwijs, maar dat is in zo’n geval niet heel erg verstandig. Mijn advies is dan ook om zeker wél rust te nemen!

Aangezien alles weer volop in bloei staat, wordt het dus weer tijd om te voorkomen dat de hooikoorts teveel gaat irriteren! 🙂

De volgende keer zal ik het in mijn blog over de Wereld MS dag gaan hebben. Want waarom is deze dag zo belangrijk voor mensen met MS?

Tot dan!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *