Hallo allemaal!

Helaas…de vakantie is weer voorbij. Het wordt dus weer tijd om aan de slag te gaan op school, ook voor mij. Dit keer zal ik dan ook schrijven over mijn ervaringen op school en wat voor invloed MS daarop heeft.

Free_meisje_school_Blog_Iris_VK_200x180Voor de één is het wat gemakkelijker om naar school te gaan dan voor de ander. In mijn geval is het altijd wat lastiger geweest. Niet omdat ik niet kan leren of niet goed oplet tijdens de lessen, maar omdat MS bijna altijd wel voor problemen heeft gezorgd. Zo ben ik op de basisschool van de trap afgevallen, wat ik al eerder heb verteld, waardoor ik een tijd lang niet naar school heb kunnen gaan. Hierdoor heb ik toen lesstof gemist.

Op de middelbare school heb ik op een gegeven moment best een grote schub gehad, waardoor ik er een tijdje uit lag. Op het MBO heb ik erg veel stress gehad door gedoe met klasgenoten en de school zelf, wat veel klachten veroorzaakte waardoor het niet goed met me ging. Nu op het HBO is het pittiger op het gebied van bijvoorbeeld projecten en tentamens. Bovendien heeft de MS-vermoeidheid ook altijd centraal gestaan: daardoor wordt alles sowieso wat lastiger.

Het is niet altijd even makkelijk geweest, maar ik ben wél naar school blijven gaan: naar een reguliere school, net zoals ieder ander. Ik heb dan misschien wel een beperking, maar dit betekent niet dat school voor mij niet mogelijk is. Gelukkig zijn er wel altijd wat aanpassingen geweest om school wat gemakkelijker voor mij te maken.

Zo heb ik bijvoorbeeld bij proefwerken op de middelbare school, het MBO en nu ook op het HBO een laptop mogen gebruiken, zodat mijn handen niet te moe zouden worden van het schrijven. Ook heb ik altijd mijn roosters zó aan mogen passen, dat het mij niet teveel energie kost.

Dit soort dingen werden geregeld door een ambulant begeleider, dit is iemand die je helpt om het op school zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken. Hij of zij praat met bijvoorbeeld je mentor, je ouders en met jouzelf en bekijkt wat er allemaal voor jou gedaan kan worden. Ook worden leraren geïnformeerd over jouw situatie, en kan er aan de klas uitleg gegeven worden. Dat vond ikzelf erg fijn, want dat neemt weer een beetje onbegrip weg. Nu op het HBO worden dit soort taken gedaan door een decaan.

In het begin was ik eigenwijs en dacht ik altijd dat zulke hulp niet echt nodig was, omdat ik het zelf wel kon regelen. Maar door de tijd heen heb ik geleerd dat je alle hulp die je krijgt aan moet grijpen. Dat maakt alles een stuk gemakkelijker, want MS hebben is vaak al lastig genoeg!

De volgende keer ga ik het hebben over de vooroordelen waar ik vaak mee te maken heb gehad. Want dat zijn er best wat en die herkennen jullie vast wel.

Tot dan!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *