Hallo allemaal,

De vorige keer heb ik verteld over vooroordelen die er zijn over MS. Het ging toen onder andere over sporten en dat mensen er vaak niet bij stilstaan dat dit óók kan wanneer je MS hebt. Dit keer ga ik wat dieper in op mijn eigen ervaringen met sporten.

Blog_Iris_Free_Dansen_200x100Ik weet nog goed dat, toen ik de diagnose MS kreeg, gezegd werd dat sporten teveel energie zou kosten: ze raadden het eigenlijk af. Gelukkig heb ik me hier toen niet veel van aangetrokken en ben ik altijd blijven doen wat ik het liefste doe, namelijk dansen. Nu blijkt zelfs dat sporten helemaal niet slecht is, maar juist een positief effect kan hebben!

Dansen is het liefste wat ik doe en daar haal ik ook echt superveel energie uit. Ik begon ooit met jazzballet, vervolgens ging ik over op streetdance en momenteel zit ik op Zumba. Jammer genoeg lukt het niet altijd om te gaan, bijvoorbeeld omdat ik te moe ben of te veel pijn heb. Dat vind ik altijd erg jammer, want ik geniet er echt van. Jammer genoeg zijn er veel mensen met MS die niet meer kunnen sporten. Daardoor zie ik het dansen ook niet als vanzelfsprekend en dat zorgt ervoor dat het elke keer weer een feestje is.

De afgelopen jaren is dus gebleken dat sporten goed is voor mensen met MS en ben ik alleen maar heel erg blij dat ik dit altijd ben blijven doen door mijn eigen plan te trekken. Het is namelijk heel belangrijk om iets te doen wat je leuk vindt! Als je MS hebt, geeft dat soms veel gedoe en stress en bij mij zorgt de Zumba ervoor dat ik even mijn gedachten kan verzetten.

Als dan tóch blijkt dat sporten goed is, kan je het beste iets kiezen wat je heel erg leuk vindt om te doen! Soms worden namelijk bepaalde sporten aangeraden waar je misschien helemaal niks aan vindt. Bij mij werd, toen ik overigens een stuk jonger was, yoga aangeraden. Wat ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb. Bij de streetdance heb ik het toen zeker weten leuker gehad en dat was nog eens hartstikke gezellig ook, net als de Zumba nu. Daarbij is het ook wel belangrijk dat mensen van je situatie af weten, want als je er dan niet bent omdat je je niet goed voelt, hoef je tenminste niet keer op keer uit te leggen wat er aan de hand is. Gelukkig heb ik een superleuke en lieve dansdocente die er alle begrip voor heeft. Daar moet je het ook maar net mee treffen natuurlijk.

Dus: ondanks dat je MS hebt, moet je gewoon proberen te blijven doen wat je leuk vindt en waar je blij van wordt!

De volgende keer vertel ik waarom de winterperiode voor mij altijd een beetje vervelend is.

Tot dan!

Iris

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *