Hallo allemaal!

Allereerst wil ik beginnen jullie een gelukkig nieuwjaar te wensen! Hopelijk wordt het een jaar waarbij de persoon met MS die je kent of jijzelf zo weinig mogelijk last heeft van de ziekte.
Blog_Iris_Free_Student_VK
Dit keer zal mijn blog gaan over de verschillende studiekeuzes die je hebt wanneer je MS hebt. Het is namelijk niet zo gemakkelijk om een keuze te maken, als je jong bent, over wat je wilt gaan doen met je verdere leven. Veel mensen vinden dit erg lastig en als je MS hebt is dat nèt nog iets lastiger. Je moet namelijk rekening houden met het verloop van je ziekte en dat betekent dat niet elke studie geschikt is.

Stel dat je later een beroep wilt gaan uitoefenen waarbij je lang moet staan, dan is het verstandiger om te kiezen voor ander leuk werk, dat (ook) zittend uitgeoefend kan worden. Met dat laatste heb ik zeker rekening gehouden, want het is zonde om een studie te volgen waar je in je latere leven misschien niks meer aan hebt. Ik heb jong de diagnose gekregen, waardoor ik er al een hele tijd mee bezig was. Maar wanneer je MS krijgt als je al wat ouder bent en je moet je plannen wijzigen, dan sta je voor een lastige keuze. Soms wil je iets heel graag, maar is dat helaas niet verstandig. Bij mij hing de keuze van het volgende af:

• Wat vind ik leuk werk en sluit dit aan bij waar ik goed in ben?

• Is dit een zittend beroep, waardoor ik dit ook nog kan doen als ik slechter ter been ben? Zo nee, is er iets anders in een andere branche wat erop lijkt?

• Is het niet te intensief werk?

• Zie ik mezelf dit over een aantal jaar nog doen?

Uiteindelijk was het voor mij vrij snel duidelijk dat ik iets in het toerisme wilde gaan doen, omdat ik talen erg leuk vind en graag met mensen omga. Het toerisme is erg breed en daardoor kun je er alle kanten mee op. Momenteel studeer ik nog, om over een aantal jaar hopelijk iets leuks te kunnen doen in het toerisme.

Misschien gaat het over een paar jaar zó mis door MS dat ik uiteindelijk niet kan werken, maar dan heb ik wel ergens voor gestudeerd wat ik leuk vind. Dat laatste is het belangrijkste wat je kunt doen. Ik wil namelijk later geen spijt hebben van mijn studiekeuze. Het is toch bepalend voor de rest van je leven. Ik ben nu ook heel erg blij dat ik uiteindelijk gekozen heb voor toerisme. Allereerst omdat ik het leuk vind en ten tweede omdat ik er ook iets mee kan als het slechter gaat met de MS.

Gelukkig zijn er zo ontzettend veel mogelijkheden, het is dus wel handig om goed na te denken over je studiekeuze.

De volgende keer ga ik het hebben over medicijnen die ik gebruik of in het verleden heb gebruikt.

Tot dan!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *