De winter: ik heb al vaker gezegd dat hij niet mijn beste vriend is. Best wel een beetje vreemd eigenlijk, vooral omdat toen ik de diagnose MS kreeg, mij verteld werd dat veel mensen met de ziekte niet tegen de zon kunnen. Hoe kan dat eigenlijk? Het is een vraag die ik mezelf best vaak gesteld heb.

WinterEr was een tijd dat precies het tegenovergestelde het geval was bij mij. Als ik in de zon zat, werd ik altijd een beetje ziek en meer moe. Het eerste wat ik dan moest doen, was de schaduw opzoeken. Ik voelde me altijd erg rot en niemand wist hoe dat kon. Zeker niet omdat ik de diagnose MS nog niet had gekregen. Op het moment dat ik hoorde dat ik ziek was, zei de dokter tegen mijn ouders dat ik het beste niet in de zon kon gaan. Ook was het niet zo slim om naar de zon op vakantie te gaan.

Toch kwam daar op een gegeven moment verandering in. Mijn ouders waren 25 jaar getrouwd en wilden een hele bijzondere reis maken richting een zonnige bestemming. We namen de gok en ik keek er heel erg naar uit. Alleen gebeurde precies het tegenovergestelde: ik kwam in de zon en kreeg heel veel energie. Het lukte me om lange afstanden te lopen en ik werd niet ziek van mijn medicijnen, terwijl dat in het koude Nederland wel gebeurde. Gek hè?

Daarom probeer ik iedere winter een paar weekjes naar de zon te gaan. Zo ben ik net een overwinteraar! Buiten dat het superleuk is en het me veel energie geeft, geniet ik ook ontzettend van het op vakantie gaan. Dat komt omdat ik altijd toerisme heb gestudeerd en dit toch wel heel leuk blijf vinden.

Toch heb ik in de afgelopen zestien jaar dat ik al MS heb, wel ontdekt dat het niet alleen maar met de kou te maken heeft. Ook al is het koud, als je doet wat je leuk vindt, dan krijg je daar heel veel energie van. Dit helpt weer een klein beetje om, ook al voel je je niet lekker en heb je last van klachten, daar toch weer leuke momenten uit te halen. Dus geniet je ervan om lekker een boek te lezen, een spelletje te spelen of een serie te kijken? Doe dat van vooral! Dan voel je je in de winter, of zomer natuurlijk, snel weer een beetje beter.

Tot de volgende keer!

Iris.

 

Wil je meer blogs van Iris lezen? Klik hier.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *