Hallo allemaal!

Het is alweer bijna zover: op 25 mei is het Wereld MS dag. Elk jaar staat de laatste woensdag van mei geheel in het teken van MS. Het doel van deze dag is om te zorgen voor zoveel mogelijk bekendheid rondom de MS.

PrintEr is nog steeds veel onbekendheid over de ziekte MS, want er zijn nog altijd mensen die denken dat het een spierziekte is, of die denken dat MS alleen maar inhoudt dat je in een rolstoel terecht komt. Dit is allebei natuurlijk niet waar, maar helaas weten veel mensen dit niet. Op de Wereld MS dag zal de ziekte veel aandacht krijgen, waardoor mensen die niets van de ziekte af weten, beter snappen wat het nu eigenlijk is. Dit is heel belangrijk, want het is soms best frustrerend dat mensen een totaal verkeerd beeld hebben van MS.

In 2009 vond de eerste wereld MS dag plaats en daar is een mooie video voor gemaakt. De achterliggende gedachte hierbij is dat MS verschillende vormen en vooral veel gezichten heeft. Toen deze video werd gepresenteerd, heb ik ook nog een toespraak gehouden voor mensen. Dat was best wel spannend! Dit filmpje heb ik ook nog vaak gebruikt op school, als ik aan de klas ging uitleggen wat MS inhoudt en wat er precies met mij aan de hand is. Het laat goed zien hoe het verloop van de ziekte kan gaan en wat voor gevolgen en klachten kunnen optreden. Benieuwd naar dit filmpje? Klik hier.

Elk jaar wordt een ander thema gekoppeld aan de Wereld MS dag. Dit jaar is dat ‘zelfstandigheid’. Ik vind dat een heel goed thema, omdat niemand afhankelijk wil zijn van een ander. Helaas geldt voor veel mensen met MS dat ze wél afhankelijk van iemand worden en zo raken zij hun zelfstandigheid (deels) kwijt. Het lijkt mij erg lastig om overal altijd hulp bij nodig te hebben, maar gelukkig is dat bij mij nog minimaal.

Wereldwijd worden er tijdens de Wereld MS dag veel activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten gaan over het creëren van meer bekendheid, maar ook zeker over het inzamelen van meer geld voor onderzoek naar MS. Vaak zorgen de grotere organisaties ook voor voorlichtingsbijeenkomsten en evenementen. Hierbij zijn ook bekende ambassadeurs aanwezig, zoals in Nederland Maartje van Weegen en Wolter Kroes. In 2014 was koningin Máxima zelfs aanwezig! Wolter Kroes is ‘Vriend van kinderen met MS’ en tevens ambassadeur voor MS Research. Hij heeft in 2014 een treintour gehouden om aandacht te vragen voor MS. Hartstikke goed dat er steeds meer aandacht voor komt!

Vaak hebben mensen ook zelf nog initiatieven om geld op te halen op de Wereld MS Dag. Dat is natuurlijk ook heel leuk en bijzonder. Iedereen kan zijn steentje bijdragen en dat is het bijzondere.

De volgende keer ga ik het hebben over het ziekenhuis. Met welke soorten artsen heb ik te maken gehad en wat hebben zij voor een rol gespeeld?

Tot dan!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *