
De MRI: een héle grote magneet
De meeste mensen komen in hun leven maar heel af en toe in een ziekenhuis (behalve als ze werken als dokter of verpleegster natuurlijk). Maar als iemand MS heeft, dan wordt het ziekenhuis ineens een plek die veel vaker bezocht moet worden. Vaak is dit om te kijken hoe het met de MS gaat. Weet je hoe ze dat doen? Door een MRI-scanner te gebruiken! Maar wat is een MRI-scanner en waarom hebben we dat ding/ apparaat eigenlijk nodig?
Een MRI-scanner is eigenlijk een héle grote ronde magneet. Een magneet die altijd aanstaat. Misschien heb je thuis zelf wel een magneet, een kleintje dan natuurlijk. Als je een kleine magneet hebt, dan zie je dat deze een muntje of andere kleine ijzeren dingetjes naar zich toe kan trekken. De MRI, als grote magneet, trekt ook alles van ijzer naar zich toe, maar dan nog veel sterker dan een klein magneetje. Daarom mag niets van ijzer de kamer van de MRI-scanner binnenkomen. Als iets van ijzer eenmaal tegen de magneet van de MRI scanner aan zit, kun je dit nog maar heel moeilijk los krijgen.
De MRI-scanner kan, met behulp van deze grote magneet, een soort van foto’s maken van het hele lichaam. Die foto heet ook wel een scan. Bij mensen met MS wordt specifiek naar de hersenen en het ruggenmerg gekeken. Je ruggenmerg loopt aan de binnenkant langs je rug. Als je met je hand in het midden langs je rug gaat voel je waar die zit, omdat je de bescherm botjes van het ruggenmerg kan voelen.
Om een foto te kunnen maken gaat de persoon op een bed liggen en wordt in een smalle tunnel geschoven. Met het hoofd in de buurt van de magneet, zodat de foto’s (ook wel MRI-scan) zo scherp mogelijk worden. Als je kleine ruimtes niet zo fijn vindt, is het misschien een beetje eng. Het maken van de MRI-scan doet geen pijn, je voelt er helemaal niets van. Maar de MRI-scanner maakt wel heel veel geluid. Bijna alsof je met je hoofd naast een boormachine ligt. Daarom dragen mensen in de MRI-scanner een koptelefoon en oordopjes tegen dit harde geluid. En dan na meestal ongeveer een uurtje mag de persoon weer naar huis.
De MRI-scans zijn heel handig. De dokters kunnen hiermee zien hoe het aan de binnenkant van iemand zijn hoofd gaat. Zonder het hoofd open te hoeven maken! Voor personen met MS is de informatie van de MRI-scan heel fijn om te weten. Die foto’s kunnen laten zien hoe het gaat met de hersenen en of er meer ziekte plekjes door MS zijn ontstaan. Of dat het niet veranderd is vergeleken met de vorige keer. Op de MRI-scan kun je MS zien als witte plekjes (laesies noemen we die met een moeilijk woord, je zegt: ‘leezies’). Dit zijn een soort littekentjes in de hersenen. Naast deze witte vlekjes of littekens kunnen we met de MRI-scanner ook zien hoe de hersenen eruit zien en hoe groot deze zijn. Bij personen met MS kunnen de hersenen namelijk iets kleiner zijn geworden dan de hersenen van mensen zonder MS.
Dus, de MRI-scanner is een heel groot apparaat dat er misschien een beetje eng uitziet, maar dat eigenlijk niet is. Het doet geen pijn en geeft hele belangrijke informatie en een goed beeld van de ziekte en dat is handig voor de persoon die de MRI krijgt. Nu, als papa, mama of iemand anders zo een MRI-scan krijgt, weet jij wat er gaat gebeuren en waarom deze hersenfoto’s zo belangrijk zijn.
Kyara is 24 jaar en bijna klaar met haar opleiding om onderzoeker te worden. Ze heeft een opleiding gedaan naar hoe ziektes ontstaan en hoe je deze eventueel kan verbeteren. Op dit moment is Kyara bezig met haar vervolgopleiding. Hierbij doet Kyara specifiek onderzoek naar ziektes die ontstaan of te maken hebben met de hersenen, zoals MS. Daarnaast doet Kyara bijna haar hele leven al aan de sport handbal en houdt ze van gezelligheid.
Hier lees je meer blogs over MS.
Laatste nieuws
Onze grote zus MSweb
Uitgeknipt
Hier lees je verhalen die over MS gaan: onderzoeken die zijn gedaan of artikelen die…
Onzichtbare klachten
Hier leggen we uit wat onzichtbare klachten zijn en hoe het is om hier last…
Dit bericht heeft 0 reacties