Waarom vergeet m’n moeder soms wat ik verteld heb?

Onderzoekers PaulineHerken je dit? Je hebt iets heel grappigs meegemaakt op school en kon niet wachten tot je weer thuis was om je verhaal aan je moeder te vertellen. Het eerste wat je deed toen je thuis kwam, was dus ook dat verhaal vertellen. Jullie moesten er allebei heel erg hard om lachen. Een paar dagen later moest je er nog een keer aan denken en sprak je er opnieuw over met je moeder. Maar zij was het alweer vergeten en wist niet meer zo goed waar jij het over had.

Bij sommige mensen die MS hebben, kan dit gebeuren. Voor hen is het moeilijker om dingen goed te herinneren. Door de MS kan het namelijk zijn dat hun hersenen net iets langzamer werken dan die van andere mensen. Dat maakt dat zij een verhaal niet zo goed kunnen opslaan. Je kan dit vergelijken met een langzame computer die net iets meer tijd nodig heeft om een document te bewerken of op te slaan.

Het is heel normaal om af en toe dingen te vergeten en het gebeurt iedereen weleens. Je bent zelf vast ook weleens iets vergeten? Misschien ben je je sportschoenen of je boterham vergeten mee te nemen naar school? Of weet je die ene hoofdstad niet meer, terwijl je deze uitgebreid geleerd had voor Topo? Geen zorgen, het is heel normaal dat je soms iets vergeet. Het verschil met mensen met MS is alleen dat zij veel vaker dingen vergeten, zo vaak dat het opvalt..

Maar hoe weten wij dat de vergeetachtigheid door de MS komt? En dat het niet een ‘normale’ vergeetachtigheid is? Helaas weten wij bijna nooit zeker waardoor het precies komt. Maar er bestaan verschillende testjes die ze in het ziekenhuis kunnen doen om te kijken of de geheugenklachten erger zijn dan die van anderen. Dus of zij meer vergeten dan mensen die geen MS hebben. Bij één zo’n testje wordt er eerst een heel lange boodschappenlijst opgelezen. Dan kijken ze bijvoorbeeld hoeveel boodschappen iemand zich kan herinneren. Dat is best moeilijk en je kan er erg moe van worden. Toch zijn deze testjes belangrijk. Zij helpen ons om te zien hoe erg de klachten zijn en of er hulp nodig is.

Misschien vraag je je nu af hoe jij het beste kan helpen? De volgende keer als je het gevoel hebt dat je moeder of vader met MS iets is vergeten, probeer dan eraan te denken dat dit misschien door de MS komt. Ze bedoelen het zeker niet slecht. Dingen onthouden is gewoon net iets moeilijker dan voor de meeste mensen en het werkt dus vast heel goed als je je verhaal gewoon nog een keertje vertelt.

 

Pauline is 26 jaar oud en doet onderzoek naar het denkvermogen bij mensen met MS. In haar blogs vertelt ze hier graag meer over. Naast het onderzoek is hardlopen een grote passie van Pauline. Ze vindt het erg leuk om langs het strand te lopen en dit geeft Pauline extra energie voor haar werk als onderzoeker.

Hier lees je meer blogs over MS.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *