Denise (19) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag meer weten of ze door de MS beperkingen heeft en hoe ze ermee omgaat.

Heb je beperkingen door de MS?

Door de jaren heen ben ik steeds meer tegen beperkingen aangelopen. In het begin was het vooral alleen de vermoeidheid. Maar momenteel heb ik er best wel veel.

Zo ja, welke? Zijn er dingen die je niet meer kunt?

Ik heb chronische pijn in mijn benen, armen en handen. Daarnaast slaap ik slecht door spierspasmes in mijn rug waardoor ik niet kan liggen, omdat de pijn dan erger wordt.

Als ik terugkijk naar de afgelopen jaren, dan heb ik best veel moeten inleveren. Ik deed aan stijldansen, maar dat lukt niet meer qua vermoeidheid, pijn en evenwicht. Toen ik de koksopleiding deed, kreeg ik te horen dat ik MS had. Ik heb de opleiding wel afgerond, maar kon niet een vervolgopleiding doen. Dit doet mij nog steeds best veel pijn omdat ik koken super leuk vind. Natuurlijk heb ik nog een aantal beperkingen, maar ik heb het meeste moeite met de beperkingen die ik noemde.

Hoe ga je hier mee om?

Ik blijf het lastig vinden om het een plekje te geven dat ik die koksopleiding en stijldansen niet meer kan doen. Toch probeer ik gewoon door te gaan. Ik zoek altijd naar een oplossing. Stijldansen lukt dan niet meer, maar ik heb lang gezocht naar een sport die ik wel leuk vind en wat mij ook lukt. Badminton is iets wat ik nu met heel veel liefde doe en bij die vereniging kan ik mijn grenzen aangeven.

Tip!!!

Kijk niet naar de dingen die je niet (meer) kan, maar naar de dingen die je wel kan. Of probeer een oplossing te zoeken. Kijk bijvoorbeeld naar een sport die je leuk lijkt en ga bij een vereniging informeren wat er allemaal mogelijk is. Of zoek een opleiding die je graag wilt doen en ga op school informeren. Ik heb na mijn VMBO koksopleiding gezocht naar een opleiding die mij leuk leek, maar waar ik wel mijn grenzen aan kan geven. Zo kwam ik bij het REA College in Wijk aan Zee. Dit is een MBO school vlak bij het Heliomare. Super fijne school en veel verschillende opleidingen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *