Denise (22) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten of ze wel eens stress heeft en of dit invloed heeft op haar MS.

 

Stress is niet goed voor MS, maar iedereen heeft wel eens stress. Jij ook?

Uiteraard heb ik wel eens stress, zegt Denise. Op dit moment niet echt veel, maar ik heb wel eens periodes dat ik stress ervaar.

 

Hoe ga je om met die stress gevoelens?

Meestal probeer ik aan andere dingen te denken of afleiding te zoeken. Soms voel ik stress omdat ik veel moet doen of omdat het druk is op mijn werk. Ik schrijf het vaak op: in mijn agenda of ik maak een lijstje. Dit helpt altijd om het rustiger te krijgen in mijn hoofd.

 

Heb je wel eens gemerkt dat het minder goed met je ging doordat je stress had (gehad)?

Stress is voor niemand goed. Meestal word ik door de stress vermoeider en voel ik mij minder fit. Ook dan probeer ik mijn hoofd leeg te maken. Momenteel kan ik mijn hoofd leegmaken door te sporten of andere leuke dingen te doen.

 

Als je na een tijdje terugkijkt op een stressvolle periode, zijn je MS-klachten dan weer rustiger geworden? Of houd je er iets aan over?

Vaak is het dan wat rustiger. Maar niet altijd. Mijn klachten komen en gaan. Ook wanneer ik geen stress heb.

 

Heb je een manier gevonden om te ontspannen, Denise, in tijden van stress?

Ik heb heel veel manieren om met m’n stress om te gaan. Sporten, kaarten maken, afspreken met vrienden, andere creatieve dingen doen enzovoorts.

 

Heb je tips?

Als je veel stress hebt, kan dat je echt een rotgevoel geven. Probeer iets te vinden wat bij jou past om rustiger te worden. Schrijf het van je af, maak een lijstje van de dingen die je moet doen, ga sporten, ga leuke dingen doen, ga naar buiten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *