Denise (19) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten hoe het met haar ging voordat ze de diagnose kreeg.

Wil je je eerst even voorstellen?

Ik ben Denise en ik ben 19 jaar oud. Vorig jaar juni heb ik mijn MBO opleiding receptioniste/ telefoniste afgerond. Momenteel werk ik op een kinderdagverblijf bij mij in de buurt. Ik doe gedeeltelijk kantoorwerk daar en knutsel vaak met de kinderen. Eigenlijk word ik overal ingezet waar ik op dat moment nodig ben en ik doe dit werk met superveel plezier.

Met welke klachten kwam je bij de neuroloog terecht?

Het begon met vermoeidheid, daarna tintelingen in mijn rechterbeen en een paar weekjes later ook in mijn linker arm. Vervolgens begon de linker helft van mijn gezicht te hangen. Dus zodra ik lachte, bleef dit hangen. Een heel raar en vervelend gevoel en ik begon daarna wazig te zien.

Hoe kwam jouw diagnose tot stand?

In oktober 2010 begon ik steeds vermoeider te worden. Op dat moment was ik nog druk bezig met mijn vmbo koks opleiding, dus toen de leraren zeiden ‘Je ziet er moe uit,’ zei ik ‘Ja, dat zijn we allemaal wel eens. We gaan gewoon door.’ In december 2010 begon mijn rechterbeen te tintelen. Je denkt dan niet gelijk aan iets ergs. Maar in januari 2011 begon mijn linkerarm ook te tintelen. Toch maar even langs de huisarts. Hij wilde graag bloedprikken en laten testen op de ziekte van Lyme, maar daar kwam niets uit. ‘Kijk het maar even aan,’ zei hij. In februari dat jaar ging de linkerkant van mijn gezicht hangen. Vet vaag en dus maar weer naar de dokter. Nogmaals bloedprikken en ook daar kwam niets uit. Eind maart 2011 begon ik wazig te zien. Meteen diezelfde middag moest ik in de MRI-scan en we kregen daarna gelijk te horen van de neuroloog dat ik MS had.

Hoe lang duurde het voordat je je diagnose had?

Het duurde ongeveer een half jaartje. Aan de ene kant ben ik blij dat het zo snel ontdekt is, zodat ze gelijk met een behandeling / medicatie konden starten. Natuurlijk ben ik niet blij dat ik het heb, maar wél dat ze er zo snel bij waren. Ik heb ook mensen gesproken die járen rondlopen met klachten en maar geen diagnose krijgen. Dat lijkt me vreselijk.

Heb je een tip voor iemand die dit ook meemaakt?

Als je je zorgen maakt om klachten die je hebt, laat het dan controleren bij de huisarts. Hij kan je dan eventueel geruststellen of verdere onderzoeken laten doen, bijvoorbeeld bloedprikken.

Vraag iemand mee naar de huisarts. Een volwassene kan sommige dingen misschien anders uitleggen dan hoe jij het snapt. Artsen kunnen nog wel eens in artsen taal praten, dus onduidelijk.

Volgende keer beantwoord ik vragen over wat er door me heen ging toen ik hoorde dat ik MS had. Tot dan!

Denise

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *