Denise (19) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten of ze door de MS wel eens last heeft van vermoeidheid en hoe ze hiermee omgaat.

Heb je weleens last van vermoeidheid door de MS?

Eigenlijk ben ik altijd wel moe. Het is dan lastig om dingen te ondernemen, maar toch probeer ik wel de deur uit te gaan. Zoals naar mijn werk gaan, met vriendinnen afspreken, dat soort dingen.

Hoe doe je de dingen die je wilt doen, als je minder energie hebt door de MS?

Ik heb een scooter voor mijn goede dagen, maar voor de slechte dagen als ik moe ben en pijn heb, heb ik een scootmobiel. Ik ben momenteel bezig met mijn rijbewijs waardoor ik weer een stuk minder afhankelijk ben van mijn ouders. Als ik ergens buiten het dorp moet zijn, dan ga ik met de scooter, of als ik een slechte dag heb dan brengen mijn ouders mij. Niet dat ik daar altijd zin in heb, omdat ik bijna 20 ben, maar ik heb soms niet echt keus. Daarom ben ik blij als ik mijn autorijbewijs heb, zodat ik zelf de dingen kan doen die ik wil.

Wat voor dingen doe je als je echt een slechte dag hebt, wanneer je geen fut hebt om uit bed te komen?

Als ik een slechte dag heb, dan kom ik amper mijn bed uit en wil ik eigenlijk alleen maar slapen en liggen. Dit is niet echt gezond en ik merk dat me daar ook niet beter van ga voelen. Dus ga ik maar gewoon uit bed en op de bank zitten, zodat je er toch even uit bent.
Een tijdje geleden heb ik in een revalidatiecentrum gezeten, onder andere om beter te leren omgaan met de vermoeidheid en pijn. Dit heeft mij superveel geholpen. Ik heb hier geleerd dat je door de pijn en vermoeidheid héén moet. In mijn geval dan, dit betekent niet dat iedereen dit moet doen!!
Ik merk dat ik me vaak een stukje beter voel, als ik even ga wandelen of sporten. En als ik écht écht moe ben, dan ga ik knutselen, een filmpje kijken of een spelletje doen.

Tip!!!

Probeer te kijken of je even naar buiten kan gaan, zodat je een beetje frisse lucht krijgt. Lukt het niet lopend, maar heb je wel een rolstoel? Vraag of iemand even met je naar buiten gaat. Heb je hier de fut niet voor? Zoek een hobby die bij jou past. Ik vind kaarten maken bijvoorbeeld superleuk. Of ga een spelletje doen met je ouders of met een vriendje / vriendinnetje.

Is het rotweer? Houd een film- of seriemarathon met je ouders of een vriendje / vriendinnetje.

Het belangrijkste is: doe waar jij je goed bij voelt, maar probeer wel een beetje in beweging te blijven. Dat is voor iedereen gezonder.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *