Denise (20) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten of ze hulpmiddelen gebruikt en wat ze daar van vindt.

Opdr_Themahulpm_Douchestoel_VK
Gebruik je hulpmiddelen? Zo ja, welke?
Ik gebruik behoorlijk veel hulpmiddelen. Een scootmobiel, een rolstoel, douchestoel, beugels bij de wc’s zodat je je kan optrekken en een hoog en laag bed (een soort ziekenhuisbed).

Schaam je je dat je deze hulpmiddelen moet gebruiken? Of ben je juist blij dat ze er zijn?
Schamen is een groot woord. Tuurlijk voel ik me weleens aangekeken als ik in m’n rolstoel of scootmobiel zit, maar ik ben zo blij dat ik ze heb. Zonder die aanpassingen heb ik een stuk minder vrijheid.

Als ik een minder goede dag heb, dus als ik heel moe ben of veel pijn heb, dan lukt het me niet om auto te rijden. Dan pak ik m’n scootmobiel en dan kan ik toch naar m’n werk of even naar het dorp. Mijn rolstoel gebruik ik als ik geen goede dag heb. Als ik dan met m’n ouders of vrienden ergens naar toe ga, dan ga ik in de rolstoel om toch gezellig mee te kunnen.

Dat geldt ook voor mijn douchestoel. Douchen is erg vermoeiend voor me, dus meestal ga ik lekker op die stoel zitten, zodat ik lekker kan douchen en wat meer energie overhoud voor andere dingen.

Hoe reageert je omgeving op de hulpmiddelen?
Mijn omgeving is eraan gewend dat het bij mij hoort. Ze doen er totaal niet moeilijk over. Het hoort gewoon bij mij.

Zijn er ook voordelen als je een hulpmiddel moet gebruiken?
Voordelen is een groot woord. Ik ben blij dat ik ze heb, maar op mijn leeftijd sta je niet te popelen om die dingen nodig te hebben. Het voordeel aan een douchestoel is dat je lekker kan gaan zitten, lekker de douchestraal op je zetten en even kunt relaxen. Het voordeel aan een scootmobiel is dat je in de buitenlucht bent en je toch kunt verplaatsen. Mijn bed slaapt echt super lekker omdat ik mijn hoofdeind en voeteneind omhoog kan doen, ik kan dus een ideale positie vinden om tv te kijken of om te slapen. Allemaal fijne voordelen voor mij!

Tip!!
Maak je gebruik van een hulpmiddel, zoals bijvoorbeeld een rolstoel of scootmobiel? Probeer je dan niet zo veel aan te trekken van andere mensen. Bedenk voor jezelf dat je anders misschien niet, of niet zo lang ergens mee naar toe kan. Ik heb het altijd zoiets van: als ik niet in de rolstoel ga, dan kan ik helemaal niet mee, of niet zo lang. Maak het zo gezellig mogelijk en geniet van je dagje uit en laat andere mensen lekker links liggen!

Gepubliceerd op MSweb: 10-05-2017

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *