Denise (21) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten hoe zij wel eens een MRI gehad heeft en hoe ze dat vond.

Heb je wel eens een MRI-scan gehad?

MRIJa, ik heb een aantal MRI-scans gehad. De eerste was net voordat ik de diagnose MS kreeg, de tweede toen ik naar een ander ziekenhuis ging en de derde toen ik naar de volwassen afdeling van het ziekenhuis ging.

Kun je vertellen hoe dat ging? Wat moest je van tevoren doen?

Een MRI-scan is een soort grote tunnel. Wat ze met een MRI-scan doen is foto’s maken van je hersenen en de wervelkolom in je rug. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien of je MS hebt. Bij MS zie je allemaal witte plekjes in je hersenen of je wervelkolom.

Voordat je de MRI-scan in gaat, krijg je uitleg over wat ze precies gaan doen. Je moet zorgen dat je geen dingen van ijzer om hebt. Dus sieraden, bh’s met beugels, een riem, etc. Dat is omdat het anders de MRI kan verstoren. Daarna ga je op een soort plank liggen en krijg je een kap en koptelefoon op je hoofd. Ook krijg je een belletje in je hand voor het geval er iets is. Hierna schuif je langzaam de tunnel in. Het klinkt misschien eng, maar dat is het helemaal niet. Het kán zijn dat je contrastvloeistof toegediend krijgt, zodat ze sommigen dingen dan beter zien. Maar dit is zeker niet altijd het geval.

Hoe was het om in de MRI-scanner te liggen?

De eerste keer dat ik een MRI-scan kreeg, vond ik het superspannend en eng. Je weet niet wat je kan verwachten, ondanks dat ze van tevoren vertellen wat ze gaan doen. Als de scan gaat beginnen, maakt het apparaat superveel herrie. En je wordt af en toe heen en weer geschoven op de plank. Over het algemeen duurt een scan best lang, maar dat hangt af waarvan ze de scan maken.

Het doet absoluut geen pijn en het is niet eng. Het nare vind ik het superharde geluid.

Wanneer en van wie kreeg je de uitslag?

Bij de eerste MRI-scan kreeg ik de uitslag van de neuroloog, ik denk iets van anderhalf uur daarna. Bij de twee scan weet ik niet meer precies wanneer ik de uitslag kreeg.

Heb je tips?

Een MRI-scan doet geen pijn, dus daar moet je niet bang voor zijn. Ik kan me wel voorstellen dat als je niet van kleine ruimtes houdt, dat het geen pretje is. Maar ook dan, je hebt een belletje in je hand, dus als het echt niet gaat, dan zitten de mensen die de scan afnemen op twee meter afstand.

Het meest nare aan een MRI-scan vind ik het harde geluid. Maar ga er rustig in en denk gewoon aan iets leuks als je in de scan ligt, dan is het eerder voorbij.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *