Denise (22) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. We zijn nu 7,5 jaar verder en MSkidsweb wil graag weten of Denise nu anders denkt over haar MS dan 7,5 jaar geleden.

DeniseWeet je nog wanneer je hoorde dat je MS hebt?

Dat is nu al 7,5 jaar geleden! De tijd gaat zo snel. Ik heb echt niet het gevoel dat het al zo lang is. Echt bizar hoe snel het allemaal gaat.

Toen wist je nog niet goed wat je te wachten stond, nu weet je dat beter. Is er veel veranderd in hoe je over MS nadenkt?

Ja, er is zeker veel veranderd. Je leert steeds meer over MS, over je lijf en hoe je dingen beter kan doen of indelen.

Ben je positiever of negatiever gaan denken over de ziekte die je hebt?

Allebei een beetje eigenlijk. Na zo veel tijd kan je er ook positieve dingen uit halen. Van sommige dingen geniet je meer. Bijvoorbeeld als de zon schijnt, dan ga ik lekker naar buiten. Met de scootmobiel of een stukje lopen. Lekker op een terrasje iets drinken of met vrienden op stap. Tuurlijk zijn er ook een hoop negatieve dingen, maar daar probeer ik zo min mogelijk over na te denken, omdat het me niet gelukkiger maakt.

Was je toen bang voor iets? Ben je nu bang voor iets?

Op het moment dat ik net MS had, was ik eigenlijk bang voor veel dingen. Dat ik nooit meer kon lopen en voor de rest van mijn leven in een rolstoel zou zitten. Of dat ik nooit meer iets leuks kon doen. Nu is dat minder. Ik heb nog steeds wel eens periodes dat ik bang ben om in een rolstoel te komen. Of dat ik later geen gezin kan hebben. Maar ik probeer er niet te veel mee bezig te zijn en veel afleiding te zoeken in dingen die ik wél leuk vind om te doen. En daar probeer ik echt van te genieten.

Zijn er dingen die je moed geven?

Momenteel ben ik veel aan het sporten en gezond aan het eten. Hoe meer ik afval, hoe beter ik me voel. Ook van creatief bezig zijn, krijg ik een positief gevoel. Uit die dingen haal ik echt energie.

Heb je tips?

Probeer er met mensen over te praten als je bang bent of als je niet lekker in je vel zit. Praat met iemand die je een goed gevoel geeft. Denk aan je ouders, broers, zussen, vriend(in) etc.
En zoek afleiding in de dingen die je leuk vindt. Sporten, op stap met vrienden, knutselen, koken, tuinieren. Of probeer nieuwe dingen uit. Hobby’s die je nog niet geprobeerd hebt of iets wat je ooit nog wilt doen.

 

Andere interviews met Denise lezen? Klik hier!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *