Denise (21) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb kijkt deze maand terug op een interview dat we 2 jaar geleden met Denise hadden. Dat ging over haar beperkingen door haar MS en we willen nu graag weten of daar iets in veranderd is.

DeniseTwee jaar geleden interviewden we je over je beperkingen:
/nieuws/denise-vertelt/beperkingen-3/

Is daar iets in veranderd? Zijn er dingen die beter gaan dan toen?

Het meeste dat veranderd is, is dat ik sterker in mijn schoenen sta. Als mensen zich niet willen aanpassen of accepteren dat ik sommige dingen minder goed kan, dan hebben ze pech. Ik kom meer voor mijzelf op en geef het sneller aan als dingen niet lukken. Zoals bijvoorbeeld zware spullen tillen op werk.

Zijn er ook dingen die nu minder goed gaan?

Op zich is de MS redelijk stabiel. Ik heb vorig jaar wel een terugval/ schub gehad waardoor niet tot nauwelijks kon lopen. Dit maakte mij toen heel erg onzeker. Gelukkig is het weer hersteld. Het blijft wel nog steeds moeilijk om bepaalde momenten en dingen te vergeten of te accepteren. Stijldansen en een koksopleiding zitten er niet meer in. Dit is en blijft altijd, denk ik, een moeilijk acceptatiemoment.

Hoe ga je om met deze veranderingen?

Ik probeer afleiding te zoeken in dingen die ik leuk vind en wél kan. Ook ga ik nog steeds om de paar weken naar mijn mensendieck coach. Ik vertel dan hoe ik me voel en praat het van me af. Verder kan ik er niets anders van maken.

Heb je tips?

Het is een beetje hetzelfde gebleven als toen. Zoek dingen die je wél kan en leuk vindt om te doen. Hoe moeilijk dit ook is. Praat er met mensen over. Over hoe je je voelt en wat je leuk vindt. Misschien vind je dan iets dat bij jou past op het gebied van sport, hobby, afleiding, etc.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *