Denise (21) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten wat ’trots’ voor haar betekent.

Je hebt MS en dus kun je misschien niet alles doen wat een gezond persoon kan doen. Toch zal je soms ook dingen doen waar je met trots op terugkijkt, omdat het (ondanks de MS) toch gelukt is.

Heb je 1 of 2 voorbeelden van dingen waar je trots op terugkijkt?

Ik heb inmiddels meer dan 7 jaar MS. Er is in die 7 jaar veel gebeurd. Ondanks mijn MS probeer ik zo veel mogelijk uit het leven te halen. Tijdens mijn derde jaar van de VMBO-opleiding kreeg ik MS. Ik heb toen wel mijn opleiding afgemaakt. Hierna heb ik een jaar thuis gezeten omdat het toen niet zo goed ging. Ondanks alles ben ik positief gebleven en heb ik veel afleiding gezocht. Na dat jaar ben ik weer begonnen met een opleiding. Ook deze heb ik met trots afgerond.

Momenteel sport ik veel en ben ik aan het afvallen.

Wat doet dat met je?

Het geeft me voldoening en veel positieve energie.

Heb je plannen om méér van dit soort dingen te doen? Hoe bereid je dat voor?

Soms moet je gewoon dingen doen. Ondanks dat het me soms een paar dagen kost om bij te komen. Maar anders kan je nooit wat leuks doen. Ik doe het soms gewoon. Mijn plannen zijn eindeloos. Het zijn er te veel om zo even op te noemen. Ik probeer alleen leuke dingen te doen.

Heb je tips?

Het belangrijkste is om naar je eigen lichaam te luisteren. Maar soms moet je dingen gewoon doen die je leuk vindt. Natuurlijk kost het soms energie, maar het geeft mij veel voldoening en positieve energie. Doe vooral dingen die je leuk vindt of leuk lijkt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *