Vanaf nu vertelt Denise maandelijks hoe het de afgelopen maand met haar gegaan is. Hieronder lees je haar verslag van januari 2020. 

Januari 2020 Denise 1Wat voor cijfer zou je de afgelopen maand geven? Was het een leuke maand?

Na alle drukke feestdagen ben ik altijd blij als het weer januari is. Even alle rust terug, alle regelmaat en even niks hoeven doen. Dit heeft altijd even tijd nodig bij mij. Ondanks dat ik weer in het ritme moest komen, heb ik wel een leuke maand gehad. Ik zou de maand januari denk ik een 7 geven.

Zijn je MS-klachten stabiel gebleven?

Afgelopen week kreeg ik weer klachten in mijn rechterbeen. Hij begon heel erg te tintelen en af en toe dof te voelen. Dit heb ik een aantal jaar geleden ook gehad en ik dacht dus: daar gaan we weer. Na een paar dagen afwachten heb ik toch maar even contact gezocht met de MS-verpleegkundige. Ik moest laten checken of ik blaasontsteking had, want dat kan je MS laten opvlammen. Het was geen blaasontsteking, maar wat het dan wel is geweest? Geen idee. Gelukkig beginnen de tintelingen weer weg te trekken en hoef ik niet meer zo te stressen.

Heb je iets bijzonders meegemaakt? Ging dat goed samen met MS?

Ik kreeg eind november te horen dat het bedrijf waar ik werkte per 1 januari zou stoppen. Dus bij mij sloeg de stress toe, aangezien ik totaal niet gewend ben om niet te werken. Na een hoop geregel is het allemaal goed gekomen en krijg ik voor een tijdje naast mijn Wajong ook een WW-uitkering. Dus om mijn salaris hoef ik me even niet druk te maken.

Ook is deze maand mijn revalidatietraject gestart en hier kan ik mij nu volledig op richten zonder mij druk te hoeven maken om werk.

Heb je vaak hulp moeten vragen aan iemand anders vanwege je MS?

Omdat mijn been de afgelopen 2 weken niet helemaal meewerkte én mijn scootmobiel stuk was, heb ik best veel hulp moeten vragen. Om mij ergens heen te brengen of om even een rondje met de rolstoel te rijden.

Had het weer invloed op hoe je je voelde?

Als het zonnetje eenmaal schijnt, voelen mijn klachten en ook mijn humeur een stuk beter. Maar ja, we zitten nog in de winter en hebben ook dagen met kou, druilerig weer en weinig zon. Dat moeten we nog maar even uitzitten.

Heb je stress gehad in januari? Had dat invloed op je MS?

Door al het gedoe op mijn werk, mijn been die niet mee werkte, het revalidatie-traject wat gestart moest worden, heb ik best wat stress gehad. Maar alles is opgestart en geregeld. Dus mijn stressniveau is aardig gedaald.

Januari 2020 Denise 2Heb je iets moeten afzeggen vanwege je MS?

Gelukkig heb ik niks hoeven afzeggen. Wél heb ik sommige dingen anders moeten doen. In de rolstoel of ergens heen gebracht worden.

Welke hobby heb je in januari veel gedaan?

Januari 2020 Denise 3

Deze maand heb ik veel met nagels gewerkt. Ik ga binnenkort ook starten met een cursus voor gel- en acrylnagels. Ik heb deze maand veel geoefend met nailart en nieuwe technieken uitgeprobeerd om nailart te maken. Ook had ik een opdracht om een wagenspanner voor een pasgeboren kindje te haken en een mooi spenenkoord te mogen maken.

Wat ga je zeker onthouden van januari?

Ik ben eigenlijk best trots op mijzelf. Ik heb alles zelf geregeld rondom vervoer, werk en uitkering. Dit gevoel zou ik best vaker willen hebben. En je mag dus ook best eens trots zijn op jezelf!

Wil je méér ervaringen lezen van Denise? Klik hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *