Denise (19) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten of ze medicijnen gebruikt tegen haar MS.

Gebruik je medicijnen tegen je MS?Free_pillen_04_VK
Ja, ik gebruik medicatie tegen mijn MS, maar ook voor de bijkomende klachten.
Ik merk dat de medicijnen grotendeels doen wat ze moeten doen. Ze houden mijn MS onder controle, ze houden mijn blaas rustig, ze onderdrukken voor een groot deel de pijn en ze beschermen mijn maag. Daar heb ik al die medicatie innemen wel voor over.

Welk(e) medicijn(en) gebruik je precies?
Ik gebruik behoorlijk veel: zo’n 20 pillen per dag. Ik gebruik: Amitriptyline, Lyrica, Toviaz, Baclofen, Tamsulosine, Esomeprazol, Gylenia, en zo nodig ook Tramadol. Het is best wel lastig om duidelijk uit te leggen waar de medicijnen voor zijn en wat ze doen. Maar ik ga mijn best doen om het zo goed mogelijk uit te leggen.

Wat doen de medicijnen voor je?
De Amitriptyline en Lyrica zijn voor de zenuwpijn. De zenuwpijn is nooit helemaal weg, maar ’t is wel veel minder dan wanneer ik het niet gebruik. Toviaz en Tamsulosine zijn voor mijn blaas. Ik heb een behoorlijk onrustige blaas: vaak blaasontsteking gehad en vaak blaaskrampen. Een tijd geleden heb ik zelf moeten katheteriseren, omdat mijn blaas zichzelf niet goed leegde en daardoor kreeg ik vaak blaasontstekingen. De Toviaz zorgt ervoor dat ik minder blaaskrampen heb en de Tamsulosine zorgt ervoor dat mijn blaas zich beter leegt. Hierdoor hoef ik momenteel niet meer te katheteriseren.

Baclofen zijn spierverslappers. Esomeprazol zijn maagbeschermers. Dit medicijn zorgt er dus voor dat mijn maag beschermd wordt voor alle medicatie die ik slik.
Gylenia is mijn onderhoudsmedicatie voor de MS. Dit is tweedelijns medicatie om de MS rustiger te houden. Ik heb in het begin Rébif en Copaxone geprikt, maar dit sloeg niet voldoende tot niet aan, waardoor ik vaak een schub had. Sinds 2 jaar slik ik Gylenia en heb ik geen schub meer gehad. En Tramadol is het zusje van Morfine en die gebruik ik op het moment dat ik spasmes heb in mijn rug.

TIP!!!
Overleg met je arts welke medicatie voor jou het beste is en wat voor jou het beste werkt. Mijn medicatie werkt voor mij goed, maar dat betekent niet dat dat voor jou ook goed werkt. Overleg dus áltijd met je behandelaar.

Xx denise xx

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *