Denise (21) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten hoe zij daar in haar hoofd mee omgaat. Krijgt ze mentale zorg?

MS is een vervelende ziekte. Hoe ga je daar in je hoofd mee om?

Temperatuur

Toen ik net MS kreeg, heb ik het heel zwaar gehad. Je hele leven ligt op dat moment stil, terwijl de anderen gewoon doorgaan met hun leven. Ik moest vaak naar het ziekenhuis voor controle en medicatie enzo. Ik kon niet vaak naar school vanwege vermoeidheid, ik moest me bezig gaan houden met het kiezen van een andere opleiding etc. Op het moment dat ik net ziek was, liep m’n hoofd over met emoties.

Ben je weleens naar bijvoorbeeld een psycholoog geweest vanwege je MS? Om alles op een rijtje te krijgen, om er mee te leren omgaan?

In de periode dat ik net te horen had gekregen dat ik MS had, had ik te veel emoties die ik niet kon uiten. Ik ben toen gaan rondkijken en rondvragen wat ik hiermee kon doen. Via het ziekenhuis kreeg ik een psycholoog toegewezen, maar ik had met die persoon totaal geen klik. Toen ben ik gaan kijken wat er bij mij in de buurt was qua psychologen en kwam toen bij een Mensendieck therapeut uit. Ik ga nog steeds om de zoveel weken naar haar toe, ondanks dat ik nu al bijna 7 jaar MS heb. Zij heeft mij zo onwijs goed geholpen. Ik kan het zo goed met haar vinden en heb echt het gevoel dat ik mezelf kan zijn en mezelf kan uiten. Dat is denk nog wel het belangrijkste: dat je je gevoelens kan uiten.

Heeft het je geholpen om erover te praten?

Het heeft mij zo veel geholpen. In de eerste maanden met mijn leven met MS zat ik in best wel een diep dal. Het leven om je heen gaat gewoon door terwijl dat van jou stil staat op dat moment. Ik ging toen elke week een keer naar de Mensendieck therapeut toe. De ene keer deden we ontspanningsoefeningen, de andere keer praatten we heel goed of gaf ze goede tips hoe ik uit een dal kon komen.

Heb je tips?

Sommigen problemen kan je niet zelf oplossen. Ga rondkijken bij jou in de buurt naar psychologen, Mensendieck therapeuten etc. Het belangrijkste is dat je een klik met die persoon hebt. Maak een afspraak voor een kennismakinggesprek en kijk of je je op je gemak voelt en of je het goed kan vinden.

Buiten die gesprekken om: zoek afleiding in leuke dingen. Kijk waar jij je plezier uit haalt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: met vrienden afspreken, knutselen, shoppen, opmaken, etc.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *