Denise (19) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten hoe ze omgaat met reacties uit haar omgeving.

Hoe ga jij om met mensen die het lastig vinden dat je ‘van buiten niks mankeert en er dus best gezond uitziet’?

Toen ik net MS had, vond ik het erg lastig om hiermee om te gaan. Nu ‘probeer’ ik er niet zo op te letten, maar dit is moeilijk. Ik probeer maar te denken dat mensen mij niet waard zijn, maar ook dit is soms best lastig om te denken.

Heb je te maken met vooroordelen en hoe ga je daarmee om?

Ja, ik heb zeker te maken met vooroordelen. Bijvoorbeeld: als ik in mijn rolstoel zit omdat we een dag naar de stad gaan, en ik stap dan even uit de rolstoel omdat ik niet de winkel in kan met de rolstoel, dan zie je mensen kijken zo van: ‘zie je wel dat ze kan lopen’. Eerst vond ik dit heel vervelend, maar nu trek ik mij daar niet meer zo veel van aan. Gewoon denken: ‘als ik niet met de rolstoel ga, dan kan ik niet mee, want dan ben ik te snel moe’.

Hoe leg jij aan anderen uit wat voor ziekte je hebt, en wat MS met jou doet?

Vaak probeer ik het op een beetje kinderlijkere manier te vertellen. Ik leg dan uit dat MS het beschermlaagje om je zenuwen beschadigt waardoor je o.a. uitvallen, pijn en vermoeidheid kan krijgen.

Ik vertel dat ik me soms alleen voel als m’n vrienden uitgaan, terwijl ik dan een slechte dag heb of dat elke stap die ik zet voelt als een messteek.

Snappen de mensen in je omgeving jou?

In dit soort gevallen merk je écht wie je echte vrienden zijn. Die accepteren mij zoals ik ben en passen zich aan. Tuurlijk houd je altijd mensen die hun oordeel klaar hebben. Die hebben dan gewoon pech, want ik ben wie ik ben en als ze zich niet willen aanpassen of mij accepteren zoals ik ben, dan zijn ze mij niet waard.

Tip!

Probeer je niet te veel aan te trekken van wat mensen denken of zeggen, ook al is het moeilijk.

Zoek afleiding en blijf vooral wie je bent.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *