Veel mensen met MS hebben klachten die niemand kan zien, bijvoorbeeld pijn.
Heb jij onzichtbare klachten?

Meestal heb ik veel zenuwpijn in mijn benen en handen. Ook heb ik regelmatig in de avond spasmes in mijn rug. Ook ben ik vaak erg moe.

Welke onzichtbare klacht vind jij het vervelendste?

Ik vind de vermoeidheid het ergst. Soms als ik dan iets plan, bijvoorbeeld om te gaan sporten of ergens naar toe te gaan, dan kan ik opeens lichamelijk heel erg moe zijn. En dan lukt het mij meestal niet om dan door te gaan. Het zorgt voor onzekerheid en teleurstelling op dat moment. Zeker als je je erop verheugt.

Leg je aan mensen uit dat je deze klachten hebt? Hoe leg je dat uit?

Soms leg ik uit dat iets me dan niet lukt omdat ik op dat moment veel pijn heb of intens moe ben. Niet iedereen wil dit snappen of kan het zich niet voorstellen omdat je het van de buitenkant niet ziet. Ik voel me dan ook niet ziek, maar het lukt me lichamelijk dan gewoon niet.

Snappen ze dat jij hier last van hebt? Houden ze er rekening mee?

Sommigen snappen het wel of kunnen het zich voorstellen. Maar echt begrijpen zullen de meesten het niet, denk ik, aangezien het niet iets zichtbaars is.

Mijn baas houdt hier wel rekening mee en weet wat ik dan heb. Als ik bijvoorbeeld een dag niet kan werken vanwege de vermoeidheid of pijn.

Heb je tips?

Mijn tip van vandaag is: luister naar je lichaam. Als je lichaam kapot moe is, houd dan ook rust en probeer afleiding te zoeken. Als ik een slechte dag heb met veel vermoeidheid of pijn, dan ga ik een serie/film kijken of even lekker knutselen (als ik daar fut voor heb). Als ik een klein beetje moe ben, probeer ik wel te gaan werken of een uitje doen. Anders zou ik nooit iets leuks kunnen doen. Leuke dingen doen zorgt soms ook wel voor positieve energie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *