Denise (19) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten wat ze weet van revalidatie en of ze zelf moet revalideren.

Heb je weleens moeten revalideren? Wat had je toen voor klachten?

Toen ik net de diagnose MS kreeg, ben ik begonnen bij een fysiotherapiepraktijk. Hier deed ik oefeningen om mijn conditie, evenwicht en kracht te trainen. Dit deed ik 1 keer in de week. Op een gegeven moment heb ik dit voortgezet bij een sportschool en heb daar de oefeningen overgenomen. Ik ging dan om de zoveel weken even terug naar de fysiotherapeut om te evalueren hoe het ging.

In november 2015 ben ik naar een revalidatiecentrum gegaan. Hier heb ik een paar weken intern gezeten en mocht in de weekenden naar huis. Ik had toen erg veel pijn en was heel erg moe. Mijn lichaam dacht: ‘Ik heb pijn en ben moe, dus doe ik maar niks’. Ik luisterde dus eigenlijk te veel naar mijn lichaam en ging steeds minder bewegen.

Waar heb je gerevalideerd? Bij een fysiotherapiepraktijk of in een revalidatiecentrum?

Ik heb gerevalideerd in Rijndam in Rotterdam, in de buurt van het Erasmus ziekenhuis. In het begin ging ik dus naar een fysiotherapiepraktijk en later naar een revalidatiecentrum.

Stock_revalidatieWat heb je gedaan om te revalideren?

Bij de fysiotherapiepraktijk heb ik dus oefeningen gedaan om mijn evenwicht, kracht en conditie te verbeteren. In het revalidatiecentrum deed ik dat soort oefeningen ook, maar daarnaast kreeg ik zwemtherapie, activiteiten met de andere kinderen op de afdeling zoals knutselen en spellen, leren omgaan met MS en energie verdelen.

Heeft de revalidatie toen lang geduurd?

Ik heb ongeveer 6 weken in het revalidatiecentrum gezeten. In de weekenden mocht ik gewoon naar huis.

Hoe vond je het om dit te doen?

In het begin moest ik wennen aan een andere omgeving en om steeds maar door te blijven gaan, maar uiteindelijk was het heel gezellig en leerzaam om te doen. Vaak was het ook wel zwaar omdat ik op sommige dagen best veel therapie had, maar ik heb er absoluut geen spijt van dat ik het heb gedaan.

Heeft het je geholpen?

Ja, het heeft me super goed geholpen. Ik heb erg veel geleerd, leuke mensen leren kennen, heel veel gelachen en een hoop handvatten gekregen om hier na de revalidatie ook mee verder te kunnen gaan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *