Denise (20) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag meer weten van haar over het onderwerp schubs.

Heb je weleens een schub gehad? Welke klachten had je toen?

Ik heb behoorlijk veel schubs gehad. Vooral de eerste paar jaren dat ik MS had. De medicatie die ik voor mijn MS had, sloeg niet genoeg aan. Daardoor kreeg ik veel schubs (terugvallen).

De klachten verschilden heel erg. Ik heb een keer een blind oog gehad, ik heb een keer geen of weinig gevoel in mijn benen gehad, mijn mond stond scheef. Veel verschillende klachten eigenlijk.

Duurde(n) de schub(s) lang?

Ook dit verschilde heel erg. De ene schub duurde een paar weken, de ander weer 2 weken. Daar is geen pijl op te trekken.

Meestal als ik een schub heb, dan krijg ik een prednison kuur. Sinds 3 jaar krijg ik Gylenia. Dat is een zwaarder medicijn dan Rebif en Copaxone, die ik in het begin heb gebruikt. Sinds Gylenia heb ik maar één schub gehad, terwijl ik er met Copaxone en Rebif gemiddeld drie had per jaar.

Moest je je dagelijkse dingen tijdelijk stoppen vanwege de schub(s)?

Ik heb toen best veel dingen een tijd niet gedaan. Soms kon ik een periode niet werken, soms kon ik niet sporten of niet fietsen. Ik fiets nu helemaal niet. Door mijn slechte evenwicht en snelle vermoeidheid durf ik dit niet meer aan.

Ik heb nu een eigen auto en een scootmobiel als vervoermiddel.

Tip!!!
Mocht je klachten hebben waar je over twijfelt, zoek dan contact met je neuroloog of MS verpleegkundige. Zij kunnen je vertellen wat je kunt doen. Soms zeggen ze: “Kijk het maar even aan”, of “Kom maar langs ter controle”. Mijn neuroloog zegt altijd: “Je kunt het beter laten controleren, dan dat je het niet doet en het wel een schub blijkt te zijn.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *