Denise (20) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag meer weten van haar over het onderwerp slapen.

Slaap je goed?

Negen van de tien keer slaap ik niet goed. Héél af en toe slaap ik wel goed. Maar dat is op 1 hand te tellen in 2 weken.

Als je wakker ligt, komt dat dan door MS of iets anders?

Vaak kan ik niet slapen omdat ik dan spasmes in mijn rug heb of erg veel zenuwpijn. Dit zijn ook verschijnselen van MS. Spasmes in mijn rug zie je niet, maar het voelt alsof er kramp in je rug schiet. Tuurlijk lig ook weleens wakker omdat ik lig te piekeren, maar dat heeft niks met MS te maken. Dat heeft ieder mens weleens, denk ik.

Word je uitgerust wakker?

Nee eigenlijk niet. Ik sta meestal al moe op. Het maakt dan niet uit hoeveel uur ik dan geslapen heb. Vaak als ik moet werken die dag, dan word ik wel iets wakkerder na een tijdje, omdat je dan bezig bent of hebt gegeten en gedronken. Maar ik ben en blijf altijd wel vermoeid. Echt super vervelend omdat ik dan niet alles kan doen. Óf ik ben te moe om te gaan werken, óf ik ben te moe om met bijvoorbeeld vrienden af te spreken of andere bezigheden.

Hier kan ik eigenlijk niks aan doen. Jammer genoeg. Ik wou dat koffie of zoiets hielp. Dan drink je een paar koppen koffie en dan gaat het wel weer. Maar jammer genoeg werkt dat bij mij niet zo.

Heb je slaap tips?

Ik heb een diffuser/ verstuiver apparaat op mijn kamer staan. Dit is een apparaat waar je een laagje water in doet en dan kan je er geurolie in doen. Dit water wordt dan warm, waardoor het gaat verdampen/ verstuiven. Hierdoor krijg je een lekkere geur in de kamer waar je hem hebt staan. Dit helpt mij om iets te ontspannen. Ook vind ik het fijn om ontspanningsoefeningen te doen. De app van VGZ de mindfulness app helpt mij hierbij. Hier staan korte of lange oefeningen op. Die zet ik vaak aan als ik geen pijn heb en dus wel gewoon kan liggen, maar mijn hoofd erg vol is. Dan kan je even je hoofd leeg maken.

Ook helpt yoga mij vaak.

X Denise X

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *