Denise (20) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten hoe  zij omgaat met de verschillen in temperatuur.

Sommige mensen met MS hebben last van de warmte. Jij ook? Of heb je meer last van de kou?

TemperatuurIk voel me veel beter met de warmte. Al kan ik de zomer in Nederland niet echt een zomer noemen dit jaar. In juli dit jaar ben ik naar Spanje geweest op vakantie, en daar heb ik eigenlijk amper pijn en ben ik veel minder vermoeid geweest.

In de herfst en winter voel ik me echt verschrikkelijk. Veel pijn, veel meer vermoeid, minder vrolijk, slechter slapen, en ga zo maar door.

Was dit ook al voordat je MS had, of weet je dat niet meer?

Ik heb nu 6,5 jaar MS, dus ik weet het niet zo heel goed meer. Voordat ik MS kreeg, had ik volgens mij geen last van verschillende temperaturen.

Hoe ga je om met de voor jou vervelende warmte of kou?

In de herfst en winter ga ik eigenlijk het liefst zo min mogelijk naar buiten. Maar ik moet gewoon naar m’n werk, naar vrienden of iets anders leuks doen, dus alleen maar thuis zitten is geen optie. Daar wordt volgens mij niemand vrolijker van.

Als ik thuis ben, dan leef ik onder m’n fleecedeken en dekbed. De warmte is gewoon zo veel prettiger voor mij. Als ik wél naar buiten ga, dan kleed ik mij gewoon lekker warm aan. Verder kan ik er eigenlijk niks aan doen.

Zijn er dingen die je juist wél of juist niet doet bij de vervelende temperatuur?

Rond het najaar ga ik liever niet op mijn scootmobiel, omdat de kou dan echt op mijn benen slaat. Het gaat dan zo’n pijn doen. Dus dan ga ik liever met de auto. Daar kan de verwarming ook eventueel aan.

Wat ik juist wél doe, is veel leuke dingen. Met vrienden afspreken, werken, sporten, etc.. Hierdoor kom ik wel buiten, ondanks dat ik me belabberd voel rond deze tijd.

Heb je tips?

Ik voel me juist lekkerder met warm en mooi weer, en met de kou juist minder goed. Terwijl ik een hoop verhalen hoor van mensen met MS die zich met het warme weer juist belabberd voelen. Maar ik zou als tip geven om dingen te zoeken waardoor je dan juist niet aan huis gekluisterd zit. Dus zoek een hobby buiten de deur, spreek met vrienden af, ga werken. Dat soort dingen. Hierdoor ben je een soort van ‘verplicht’ om naar buiten te gaan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *