Denise (22) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil graag weten hoe Denise omgaat met uitdagingen.

Uitdagingen, FeestZoek je wel eens bewust een uitdaging op? Dat je iets gaat doen waarvan je niet zeker weet of het gaat lukken vanwege de MS?

Ik probeer steeds vaker dingen te doen die me misschien niet gaan lukken, want anders wordt mijn wereldje zo klein.

Kun je een voorbeeld noemen van zulke uitdagingen?

Af en toe heb ik een feestje van mijn vriendengroep. Ik weet dat dat vaak vermoeiend is, maar ik haal er heel veel energie uit. Overdag probeer ik gewoon rustig aan te doen en de volgende dag plan ik ook niet zo veel. Op die manier kan ik wel naar het feestje, zonder dat ik helemaal gesloopt ben.

Waarom was dat een uitdaging voor je? Wat was er lastig aan?

In het begin ging ik eigenlijk niet naar feestjes, omdat ik bang was dat ik helemaal kapot moe zou zijn de volgende dag. Dus het was eerst best wel een drempel om daar naartoe te gaan.

Toen ik een keer toch naar zo’n feestje gegaan ben, voelde ik me wel moe de volgende dag, maar ik haalde er veel positieve energie uit. Het was zo gezellig, dat ik het er wel voor over had. Daarom ga ik steeds vaker en plan dat weekend gewoon niet zo veel.

Hoe is het afgelopen? Ging het zoals je hoopte?

Het viel me eigenlijk best wel mee. Doordat ik dat weekend gewoon lekker rustig aan doe, kan ik gewoon nog functioneren op de dag er na.

Heb je iets geleerd van die uitdaging?

Ik heb geleerd dat ik soms dingen gewoon lekker moet doen. Ook als ik daarna moe ben. Anders kan je nooit iets leuks doen en wordt je wereld heel klein. Zolang je er plezier uit haalt, moet je het gewoon doen.

Heb je tips?

Ga lekker op pad en onderneem dingen. Je zal best wel eens over je eigen grens heen gaan, maar zolang je er plezier uit haalt, is het ‘t wel waard. Geniet van de kleine dingen en zoek leuke afleiding.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *