Denise (19) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten wat Denise tijdens haar vakantie doet.

zonGa je nog op vakantie nu je MS hebt?

MS heeft mijn vakantie nog niet in de weg gestaan. Je moet je vakantie misschien een beetje aanpassen, maar verder gaat het gewoon nog.

Wat zijn jouw favoriete bestemmingen en wat doe je daar het liefste?

Vorig jaar ben ik voor het eerst naar Spanje geweest en dat is me zo super goed bevallen. Het weer, de omgeving, de mensen, eigenlijk alles was geweldig. Ik ben dit jaar weer geweest en ook nu was het weer fantastisch. Ik zat in het zuiden van Spanje, vlak bij de luchthaven Alicante. In die omgeving zijn er erg veel zoutmeren en die zorgen voor een schone lucht en jodiumdampen. En het is er lekker warm. Ik voelde mij daar zo goed. Bijna geen pijn, veel energie en ik kwam helemaal tot rust.

Houd je rekening met MS als je een vakantie boekt?

Niet echt eigenlijk. Nu is het wel zo dat ik nog vrij veel kan lopen, dus dat is misschien iets makkelijker om te boeken, maar als ik later wel moeilijker ga lopen, dan hou ik er waarschijnlijk wel rekening mee.

Neem je speciale dingen/hulpmiddelen mee als je op vakantie gaat?

Sowieso neem ik mijn rolstoel mee en mijn medicijnen. Dit jaar heb ik mijn rolstoel bijna niet nodig gehad op vakantie, maar ik neem de rolstoel altijd wel mee voor de zekerheid. Mijn medicatie is misschien nog wel het belangrijkste dat ik meeneem op vakantie.

Zijn er dingen die je niet meer kunt doen op vakantie door de MS?

Ik heb eigenlijk alles kunnen doen wat ik wilde doen. Omdat ik in november en december 2015 in een revalidatiecentrum heb gezeten, kan ik zo veel meer. Langer lopen, meer bewegen, meer van de dingen genieten. Het heeft mij zo veel opleverd, dus ik ben blij dat ik dat toen gedaan heb.

Heb je een tip voor andere mensen met MS die op vakantie willen gaan?

Iedereen heeft natuurlijk een ander idee van vakantie vieren. De één houdt van kamperen, de ander van lekker zonnen bij het zwembad of op het strand, en weer een ander gaat naar een hotel. En dat is natuurlijk prima. Kijk dus eerst naar wat je in de buurt wil hebben op vakantie. Is dat warmte, mensen om je heen, rust, een zwembad, etc.? Wil je vliegen, met de auto, met de boot? En ga dan lekker speuren op internet naar wat voor bestemmingen er zijn binnen jouw wensen. En dan kan je kijken wat er in de omgeving te doen is. Zo weet ik zeker dat er voor iedereen wel een vakantie te boeken is.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *