Denise (20) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten of zij ook last heeft van vermoeidheid, zoals veel mensen met MS.

Veel mensen met MS hebben last vermoeidheid, jij ook?Free_moe_200

Ja, ik heb zeker last van vermoeidheid. Ik ben elke dag moe. De ene dag ben ik meer vermoeid dan de andere dag. Dit kan komen door bijvoorbeeld extra stress of door het weer. Je weet nooit waarom het de ene keer beter gaat dan de andere.

Hoe voelt die vermoeidheid bij jou, wat merk je daarvan?

Soms ben ik gewoon een beetje duf, maar dan kan ik gewoon werken of iets anders doen. Ik heb ook weleens dagen dat ik opsta en dat ik dan al geen energie meer heb. En dan heb ik nog niks gedaan. Het voelt dan alsof ik de marathon of zo gelopen heb. De pijn in mijn lijf is dan vaak ook erger.

Heb je een manier gevonden om hiermee om te gaan?

Meestal als ik gewoon duf ben, dan ben ik blij dat ik gewoon kan gaan werken. Of met iemand kan afspreken. Maar als ik opsta en ik heb dán al geen energie meer, dan raak ik wel gefrustreerd. Ik voel me dan niet ziek of zo, maar ik kan dan nergens energie en kracht vandaan halen. Hoe veel ik ook geslapen heb. Ik probeer dan afleiding te zoeken. Een serie kijken of kleuren, etc.

Hoe doe je dat als je moet werken, of als je een afspraak met vrienden hebt? Zeg je af of ga je ‘gewoon’?

Als ik zo’n dag heb dat ik totaal geen energie heb of dat alles pijn doet, dan moet ik m’n werk afzeggen. Gelukkig zijn ze op mijn werk erg meelevend en kan ik ‘gemist’ worden. Ik heb een functie waarin het minder erg is als ik er niet ben, want dat werk kan een andere keer gedaan worden of het kan overgenomen worden door een collega.
Als ik met vrienden afspreek, en ik heb zo’n slechte dag heb, dan moet ik vaak afzeggen. Hoe rot ik dat ook vind. Ik heb in de jaren dat ik MS heb, geleerd wat mijn grenzen zijn, hoe ik hier mee om moet gaan en dat ik soms wat meer aan mezelf moet denken. Maar soms probeer ik te gaan werken of probeer ik naar die afspraak te gaan, en als het dan niet gaat, kan ik altijd nog naar huis.

TIP!!!

Als je snel moe bent, probeer dan naar je lichaam te luisteren. Hoe moeilijk dat ook is. Of probeer afleiding te zoeken in iets leuks, en als je twijfelt of het gaat of niet, probeer het dan gewoon. Als het niet gaat, kan je altijd nog naar huis.
Het belangrijkste is: luister naar je lichaam en je gevoel.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *