Als je ergens naar toe wilt, hoe verplaats je jezelf dan? Lopend, fietsend, scooter, openbaar vervoer, auto, taxi, rolstoel, scootmobiel, …?

Ik heb een rolstoel, scootmobiel en een auto. Als het mooi weer is dan ga ik met de scootmobiel. Als ik een dag lang moet lopen, dagje naar de stad bijvoorbeeld, dan ga ik vaak in de rolstoel. Als ik me goed voel en het is slecht weer, dan pak ik de auto.

Heb je een rijbewijs? Zo ja: was dat moeilijk om te halen? Zo nee: waarom niet?

Ja, ik heb een autorijbewijs. Ik heb best veel moeite moeten doen om het te halen. Eerst moest ik een medische keuring laten doen, omdat ik op dat moment medicijnen slikte die je rijgedrag konden beïnvloeden. Na die keuring heb ik mijn theoriebewijs gehaald en binnen een jaar moest ik mijn rijbewijs halen, omdat anders die medische verklaring weer verliep. Dus lekker doorgepakt met rijlessen en met trots binnen een jaar mijn rijbewijs gehaald.

Kun je zelfstandig ergens naar toe gaan, of gaat er altijd iemand met je mee?

Negen van de tien keer kan ik mijzelf verplaatsen. Vaak met de auto of scootmobiel. Als ik wel een slechte dag heb, als ik heel moe ben of veel pijn heb, dan ben ik wel afhankelijk van iemand. Dus dan word ik gebracht of dan rijdt iemand anders en dan ga ik in de rolstoel.

Tegen welke problemen in het vervoer loop je soms op als je ergens naar toe wilt gaan?

Openbaar vervoer is vaak lastig als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit. Het kost me ook vaak veel energie om met openbaar vervoer op stap te gaan. Je merkt gewoon dat de maatschappij er niet echt op is ingesteld dat mensen soms slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Probeer maar eens de bus of trein in te komen met een rolstoel. Pfff, wat een gedoe. Ik kan hier echt boos om worden.

Hoe los je die op?

Ik probeer zo min mogelijk met openbaar vervoer te gaan. Omdat het gewoon niet echt te doen is. En als ik slechte dagen heb, dan pak ik m’n scootmobiel of dan laat ik mij bijvoorbeeld brengen door mijn ouders.

Heb je tips?

Blijf vooral leuke dingen doen. Voor elk probleem is wel een oplossing te vinden. Laat je niet beperken door je beperkingen maar geniet van elk moment.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Hoi,

    Mooi dat er op deze manier aandacht wordt geschonken aan MS.

    Zelf heb ik een winkel voor 5-wiel scootmobielen en wij komen ook regelmatig mensen tegen met deze ziekte .

    Groetjes,

    Lars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *