Hallo allemaal!

Je kent het vast wel… Je vertelt iemand iets over MS en dan komt een aantal vooroordelen ter sprake. Mensen die ervan overtuigd zijn dat MS een spierziekte is en jou, degene die het precies weet, vervolgens voor gek verklaren. Deze keer zal ik dan ook schrijven over de verschillende vooroordelen die er zijn over MS.

BlogIris_Free_Vooroordelen_VKZoals ik net al zei, is misschien wel het grootste vooroordeel dat MS een spierziekte is. Zó veel mensen zijn hier van overtuigd, dat er zelfs op TV regelmatig gesproken wordt over een spierziekte. Een vooroordeel dat helemaal niet klopt, omdat het natuurlijk een ziekte aan het centrale zenuwstelsel is. Toen ik een introductie had op het MBO, kwam er iemand naar mij toe en vroeg wat er met mij aan de hand was, omdat ik op dat moment in een rolstoel zat. MS kwam ter sprake en zij bleef maar volhouden dat het een spierziekte is en vervolgens dat er dan wel twee soorten MS zouden bestaan. Ik werd er zo geïrriteerd van! Op een gegeven moment liet ik haar maar kletsen, ik wist wel beter.

Ook wordt vaak gedacht dat MS dodelijk is. Het is niet zo dat mensen met MS doodgaan aan de MS, wél kan het zo zijn dat je van zoveel klachten last hebt, dat je lichaam het niet meer trekt. Toen ik jonger was, las ik een boek en daarin was de moeder van een meisje overleden aan MS. Ik was zo van slag! Weer zoiets dat mensen de wereld in praten en wat vervolgens door iedereen geloofd wordt.

Daarnaast denken ook veel mensen dat wanneer je MS hebt, je standaard in een rolstoel zit. Nou… zal ik eens wat vertellen: ik heb inmiddels alweer 12 jaar MS en ik loop nog steeds! Als ik lange stukken moet lopen of echt heel moe ben, gebruik ik de rolstoel wel eens, maar verder kan ik echt nog lopen. Natuurlijk is het per persoon verschillend, de één kan langer lopen dan de ander, maar bij mij gaat dat tot nu toe nog. Het is dus niet zo dat iedereen die MS krijgt al snel in een rolstoel terecht komt.

Tot slot wordt vaak gedacht dat mensen met MS niet kunnen sporten, maar dat kan zeker wél! Het is natuurlijk wel weer afhankelijk van de situatie en hoe het op die dag zelf gaat. Wanneer het gaat, probeer ik lekker te sporten. Dan natuurlijk wel een leuke sport, omdat het afleiding is, ik er dus van geniet en dat is zeker ook goed voor mensen met MS.

Dit zijn nog maar een paar van de vele vooroordelen waar je mee te maken krijgt. Ik schrok er in het begin van, maar nu trek ik me er niks meer van aan. Er zijn zoveel onzekerheden, dan moeten we ons daar niet mee bezig houden!

De volgende keer ga ik het hebben over sporten en MS.

Tot dan!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *