Denise (22) was net 15 toen ze hoorde dat ze MS heeft. MSkidsweb wil deze maand graag weten hoe Denise woont en wat ze daar wel en niet fijn aan vindt.

Je woont nog thuis. Heb je een fijne kamer?

Denise woont

Ik woon nog bij mijn ouders. En ik heb zeker een fijne kamer. Het is helemaal mijn plekje en ik voel me altijd fijn als ik er ben. Met m’n eigen kledingkast, make-up kast, helemaal ingericht zoals ik dat zelf wil en fijn vind.

Wat vind je de voordelen van thuis wonen? En de nadelen?

Als je nog thuis woont, word er vaak veel voor je gedaan. Je was, er wordt gekookt, boodschappen gedaan. Noem maar op. Toch heb ik vrij jong al alles zelf willen doen. Dus ik doe ook regelmatig de was, koken en boodschappen. Ook maak ik even schoon of stofzuig ik. Sommige zouden dit als nadeel zien, maar ik vind het fijn om het zelf te kunnen en te doen. Dan ben je een stuk zelfstandiger.

Tuurlijk zijn er ook nadelen. Dat is overal zo denk ik. Je hebt gewoon rekening met elkaar te houden. En dat vind ik niet echt erg.

Zou je zelfstandig in een eigen huis willen wonen? Hoe zou dat eruitzien?

Momenteel ben ik samen met mijn vriend aan t zoeken naar een huisje. Tenminste, nog even goed sparen, maar we zijn ons er in ieder geval in aan t verdiepen en rustig rond aan het kijken.

Wat denk je dat daar de voordelen van zijn? En de nadelen?

Het grootste voordeel is denk ik dat je lekker je eigen ding kan doen. Zelf alles bepalen. Wanneer je opruimt, wanneer je gaat koken, etc. Ook kan dat een nadeel zijn. Als je thuiskomt van je werk, moet je nog koken, opruimen, misschien nog de was doen.

Moet je dingen regelen voordat je zelfstandig zou kunnen gaan wonen?

Het meest belangrijkste dat ik moet regelen zijn eventuele aanpassingen in huis. Maar ik denk dat dat wel goed komt.

Heb je hulpmiddelen in huis nodig? Bijv. beugels naast het toilet of een traplift?

Momenteel bij mijn ouders heb ik redelijk veel aanpassingen. Traplift, scootmobiel, beugels bij de wc en een douchestoel. Het ligt eraan of wij een flatje kopen of een groter huisje met een trap enzo. Als we in een flatje zitten zullen er minder aanpassingen nodig zijn dan in een huis met een trap. Dus dat is afwachten.

Heb je tips?

Als je nog thuis bij je ouders woont, zorg dan dat je lekker je eigen plekje hebt. En je zal toch rekening moeten houden met elkaar. Dus als je je bijvoorbeeld ergens aan ergert of irriteert, bespreek het met elkaar en kijk of je het kan oplossen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *