Juf Elise van de Theresiaschool in Bilthoven heeft MS. Maar wat is dat eigenlijk? Ruben weet nog dat de juf vorig jaar wel eens vergat waar ze mee bezig waren in de klas. Is dat nog steeds zo? En welke klachten heeft de juf nog meer? In deel 1 van dit interview lees je wat juf Elise aan Ruben vertelt over MS, erfelijkheid en haar klachten.

Wat is MS?

Juf Elise legt uit dat MS een ziekte van het centrale zenuwstelsel is, dat bestaat uit je hersenen en ruggenmerg. Daar ontstaan ontstekingen, die voor beschadigingen aan de zenuwen zorgen. Hierdoor kunnen de zenuwen signalen niet meer goed doorgeven en krijg je klachten. Welke klachten dat zijn, verschilt per patiënt. Kun je dan wel oud worden met MS?, vraagt Ruben. Ja hoor, je kunt heel oud worden met MS, maar de ziekte kan wel het plezier in het leven minder maken, legt de juf uit.

Erfelijkheid

Zelf kreeg juf Elise een gek gevoel in haar linkerhand en voet. Haar zusje kreeg in 2017 al te horen dat ze MS had, nadat ze niets meer zag met haar linkeroog. Daarom stuurde de huisarts de juf door naar het ziekenhuis. Na allerlei testjes en een MRI (daarmee maken ze foto’s van je hersenen) bleek dat zij ook MS had. Ruben is benieuwd of de ziekte dan erfelijk is, dus of haar ouders ook MS hebben. Dat is niet zo en ook haar broer heeft geen MS. Maar er zit wel iets in de genen (een soort code voor de bouwstenen van je lichaam) van haar ouders, waardoor juf Elise en haar zus MS hebben gekregen. Het heeft dus wel een beetje met erfelijkheid te maken. Lees hier meer over MS en erfelijkheid.

Klachten (1)

Juf Elise heeft Relapsing Remitting MS (RRMS). Dat betekent dat ze af en toe ontstekingen en klachten (aanvallen) krijgt die weer beter worden, zoals bij haar hand en voet. Zo’n aanval noem je een schub (sjoep). De juf legt uit dat dit de minst erge vorm van MS is, omdat de klachten na een tijdje (bijna) helemaal verdwijnen. Zo heeft ze nu geen last meer van haar hand en voet. Wel vergeet ze veel dingen, kan ze soms niet op woorden komen of zegt ze iets anders dan ze wil zeggen. Dat noem je cognitieve problemen. Daar heeft de juf ook wel eens last van in de klas. Ze wilde bijvoorbeeld Dominique de beurt geven, maar vroeg: “Weet jij het goede antwoord, Document?” Dat vond de klas natuurlijk heel erg grappig! Maar soms is het ook wel lastig als ze dingen vergeet. Gelukkig helpen de leerlingen haar dan.

Ook is de juf soms erg moe. Daarom werkt ze nu een dagje minder op school. Ruben wil graag weten of de ‘kortsluiting’ die ze wel eens in de klas krijgt ook door MS komt. Juf Elise denkt dat dit komt door de combinatie van MS en ADHD. Haar hoofd wil heel snel, maar als ze moe is, zorgt dat voor een soort kortsluiting in haar hoofd.

Ben je benieuwd wat juf Elise nog meer te vertellen heeft over MS? Lees dan ook deel 2 van het interview.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *