;
skip to Main Content

Hoeveel mensen hebben MS? Wat voor ziekte is het precies? Is multiple sclerose besmettelijk?

opdr_spreekbeurt_400x400Wil je snel de belangrijkste dingen weten van MS? Die lees je hier!

MS algemeen deel 1 infographicVind jij het fijner om naar plaatjes te kijken en zo meer uitleg te krijgen over de ziekte multiple sclerose?

Bekijk dan dit hoofdstuk!

Animatie MSSoms is het gemakkelijker om een filmpje te bekijken dan om een tekst te lezen.
Hier bekijk je leuke en duidelijke filmpjes waarin we uitleggen wat MS is, en wat een schub (sjoep) is en wat je hier van kunt merken.

muisopbank_2Mensen met MS kunnen veel verschillende klachten hebben. Klachten komen en gaan, we weten niet precies waarom. Soms verdwijnen ze een tijd, om later weer terug te komen. Lees hier welke symptomen het meeste voorkomen.

1be20_muisvraagtekenWanneer je met MS te maken krijgt, heb je vast veel vragen. De belangrijkste zetten we hier op een rijtje.

Bijvoorbeeld: Kun je sporten als je MS hebt? Zijn er medicijnen tegen MS?

91012_muistuinslangStel je voor dat je de tuin wilt sproeien maar de muizen hebben allemaal gaatjes in de tuinslang gebeten, dan komt het water overal terecht behalve waar je het wilt hebben. Dat lijkt een beetje op hoe MS werkt.

e3f30_muiscomputerJe wilt meer weten?

Kijk dan hier om te lezen wat een schub is en welke vormen van MS er zijn. Ook leggen we uit wat het betekent dat MS ‘chronisch’ is en vertellen we of je MS met medicijnen kunt stoppen.

Vraag van de maandIedere maand lees je hier een vraag van iemand over zijn of haar MS.

Op deze vraag geven we zo duidelijk mogelijk antwoord. Soms krijgen we daarbij de hulp van een arts of een andere deskundige.

WVP-200x200In deze filmpjes zie je verschillende artsen die uitleg geven over MS. Ze bespreken veel onderwerpen, zoals: wat is MS, de diagnosestelling, welke typen MS zijn er, tot MS en cognitie, immunotherapie, vitamine D en nog veel meer.

493Themawereldkaart2Nederland is zeker niet het enige land waar MS voorkomt. Verspreid over de hele wereld leven mensen met deze ziekte. In dit hoofdstuk vertellen we je daar meer over.

Dit is MS

a2101_muizenfamilie1Multiple sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel, dat bestaat uit je hersenen en het ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel is onderdeel van het totale zenuwstelsel: alle zenuwen in ons lichaam. We leggen hier uit hoe MS werkt en geven antwoord op vragen.

Je hersenen werken als een soort computer. Klik op ‘arm omhoog’ en je arm zal omhoog gaan. Die opdracht gaat vanuit je hersenen via de zenuwen naar de spieren van je arm. Als je MS hebt, komen deze opdrachten niet altijd goed aan en dat geeft klachten.

Sommige mensen hebben weinig klachten. Andere mensen merken meer van MS in het dagelijkse leven. Daarover vertellen we je zoveel mogelijk in de hoofdstukjes hiernaast.

MSkidsweb maakt deel uit van www.msweb.nl

Back To Top
Hoera! MSkidsweb is genomineerd voor de actie Warm Hart van KRO-NCRV!

We maken kans op een donatie van
€ 10.000, € 5.000 of € 2.500. Dit zouden we graag gebruiken om net zo’n mooie nieuwe website te maken als MSweb. Help jij mee? Stem dan snel, gratis en zonder verdere verplichting op onze actiepagina. Dank!