Als een van je ouders MS heeft of jij deze ziekte zelf hebt, is het fijn om te weten wat het precies inhoudt. Je kunt hier van alles lezen en bekijken: over hoe de ziekte werkt, wat voor klachten je kunt hebben en hoe je erachter komt of je MS hebt.

MS, wat is dat?

MS is de afkorting van multiple sclerose en is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel bestaat uit je hersenen en je ruggenmerg, dat loopt van je nek tot aan je onderrug.

Dit gaat er mis bij MS

Je hersenen zijn een soort computer die via je zenuwen opdrachten geeft aan je spieren. Als jij bijvoorbeeld een glas drinken op wil pakken, geven je hersenen een seintje aan je zenuwen. Daarna kun je de spieren van je arm en hand gebruiken om het glas te pakken.

Als je MS hebt, zijn er op verschillende plekken ontstekingen aan je zenuwen en komen deze opdrachten niet altijd goed aan. Hierdoor kun je allerlei klachten hebben, zoals slecht kunnen lopen of niet goed kunnen zien. Iedereen heeft weer andere klachten.

Weten hoe het precies zit?

Ben je nieuwsgierig naar hoe dat precies werkt met die opdrachten die niet aankomen? Op de pagina ‘Hoe werkt MS’ leggen we dit duidelijk uit. Wil je nog meer weten? Bijvoorbeeld of er medicijnen zijn tegen MS en welke vormen van MS er zijn? Op de pagina ‘Meer weten’ lees je er alles over.

Vormen van MS

MS is een onvoorspelbare ziekte: je kunt vooraf niet zeggen hoe de ziekte bij jou gaat verlopen. Toch is bij de meeste mensen wel een soort patroon te herkennen. Op de pagina ‘Vormen van MS’ lees je in het kort welke verschillende vormen van MS er zijn en wat een schub precies is.

Doe de Quiz

Ben je benieuwd hoeveel je nu al weet over MS? Doe dan onze quiz met meerkeuzevragen. Als je onze site goed hebt doorgelezen en de filmpjes hebt bekeken, kun je hem nog een keer doen als je dat leuk vindt. Zo weet je wat je allemaal geleerd hebt. Veel plezier!

Filmpjes over MS

Ben je niet zo’n lezer? Dan kun je ook filmpjes kijken. Hierin leggen we duidelijk uit wat MS is, waar je last van kunt hebben en of het nog over gaat. Maar ook wat er gebeurt als iemand een schub (spreek uit als sjoep) heeft.

Bekijk de filmpjes hier

De dokter legt uit

Je kunt van alles lezen en kijken over MS, maar een dokter weet natuurlijk nog veel meer. We hebben filmpjes verzameld van verschillende artsen die vertellen over MS: van de onderzoeken en diagnose tot vitamines en medicijnen.

Bekijk de filmpjes van artsen

MS uitgelegd in plaatjes

Behalve filmpjes hebben we ook platen (infographics) gemaakt met daarop allerlei informatie, feiten en weetjes over MS. Bijvoorbeeld hoe de ziekte precies werkt, hoeveel mensen er MS hebben, bij wie het het vaakst voorkomt en wat voor problemen je met je ogen kunt krijgen.

Als je op een plaatje klikt, dan komt deze vanzelf groot in beeld. Heb jij een onderwerp over MS waar je graag een infographic over wil laten maken? Laat het ons dan weten door een mailtje te sturen naar mskidsweb@gmail.com. Wie weet staat jouw onderwerp dan straks in een mooi, overzichtelijk plaatje op onze site!

Naar de infographics

In het kort

Wil je snel wat cijfers en feiten opzoeken over MS? Bijvoorbeeld hoe je MS krijgt, op welke leeftijd de meeste mensen het krijgen en of het besmettelijk is? Op de pagina ‘In het kort’ hebben we alle belangrijke informatie in een handig overzicht gezet.

MS in het kort

Klachten

We zeiden het eerder al: ieder persoon krijgt andere klachten bij MS. Vaak heeft iemand verschillende klachten. Die kunnen een tijdje weg zijn en dan opeens weer terugkomen. Soms zijn ze licht, dan weer zwaar. Hoe dat kan, weten we niet precies. Er zijn een aantal klachten die vaak voorkomen. Daarover vertellen we hier meer.

Naar klachten

Diagnose

We krijgen regelmatig vragen van ouders en kinderen met MS. Bijvoorbeeld over welke oefeningen voor je spieren je kunt doen en hoe het zit met sporten. Maar ook vragen over je eenzaam en verdrietig voelen en last hebben van harde geluiden of felle lichten. We hebben alle vragen van lotgenoten voor je verzameld. Hopelijk heb je hier iets aan.

Naar diagnose

Vragen van lotgenoten

Veel klachten die je hierboven ziet, komen bij meerdere ziektes voor. Het wil niet per se zeggen dat je MS hebt als je last van je blaas of ogen hebt. Het is dus belangrijk om onderzoek te laten doen. Je gaat dan eerst naar de huisarts, die je doorverwijst naar een arts in het ziekenhuis. Na allerlei onderzoeken kun je de diagnose MS krijgen. Wil je meer informatie over de diagnose, de onderzoeken en verschillende vormen van MS? Klik hieronder.

Overzicht vragen

Zelf MS

Heb jij zelf MS als kind of jongere? Neem dan eens een kijkje op de pagina ‘Kind met MS’.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top